Vijeće ministara usvojilo tekst pisma podrške za Blok 7 TE Tuzla

0
280

Vijeće ministara je jednoglasno usvojilo tekst pisma podrške za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saopćio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon sjednice.

– Sada, nakon što je usvojen tekst ovog pisma, on će biti proslijeđen na sve potrebne adrese – dodap j Zizdić.

Odgovarajući na pisanja pojedinih medija o tome kako je Vijeće ministrara u blokadi, Zvizdić je kazao kako je od novembra prošle godine do danas razmatrano i usvojeno više od 800 različitih materijala, na sjednicama Vijeća ministara.

Na današnjoj sjednici Vijeće ministara je usvojilo prijedloge nekoliko sporazuma u vezi sa finansiranjem infrastrukturnih projekata. Prihvaćen je sporazum sa EBRD-om o dodjeli grant sredstava u iznosu od 19 miliona eura namijenjenih za izgradnju dionice autoputa na Koridoru Vc Žepče Jug-Zenica Sjever, sa prriključkom na magistralni put M-17.

Usvojena je i inicijativa za projekat rehbilitacije puteva u RS-u u iznosu od 100 miliona eura. Također, prihvaćen je i prijedlog sporazuma sa Hrvatskom o rekonstrukciji 10 cestovnih mostova.

– Vijeće ministara je do sada usvojilo 45 prijedloga sporazuma u vezi sa finansiranjem izgradnje putne infrastrukture vrijdnosti od jedne milijarde eura. Međutim, oko 500 miliona eura je blokirano jer se nalaze u parlamentarnoj proceduri, odnosno potrebno je da ih usvoji Parlament BiH da bi postala operativna – istakao je Zvizdić.

Vijeće ministara je raspravljalo i o javnom dugu BiH, koji iznosi 11,1 milijardu maraka. Od tog iznosa 8,2 milijarde otpada na vanjki, a 2,5 milijardi na unutrašnji dug.

– Ukupni javni dug čini 31,42 posto bruto društvenog proizvoda, što je najbolji rezultat u regionu. Od ukupnog javnog duga 60 posto je iskorišteno za infrastrukturne projekte, 25 posto u javni sektor, a 15 posto za privredne djelatnosti – istakao je Zvizdić.

Govoreći o ptedstojećem sastanku čelnika stranaka iz RS-a sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Včiće, u subotu u Beogradu, Zvizdić je kazao da on podržava svaki oblik saradnje koji doprinosi miru, stabilizaciji i prosperitetu.

– Za razliku od mnogih zvaničnika u BiH ja više preferiram saradnju država nego naroda. Ono što očekujem od tog sastanka je da predsjednik Vučić uputi poruke koje će doprinijeti stabilizaciji i miru u cijelom regionu. Također, od njega očekujem i poruke o poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Nijedna država se ne treba miješati u unutrašnja pitanja druge zemlje. Kao što se BiH ne miješa u unutrašnja pitanja bilo koje od zemalja u regionu, tako isto očekujem da se ponašaju i naši susjedi – naglasio je Zvizdić.

Komentarišući reakcije na deklaraciju koju je na 7. kongresu usvojila SDA izjavio je kako onim koji govore o ovom dokumentu preporučuje da ga prvo pročitaju, jer je očigledno da to nisu uradili prije nego što su davali izjave.

Govoreći o smjeni potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Senada Bratića, kazao je kako je to unaprijed pripremljen igrokaz za poslanike u NSRS, kao i za glasače.

– Obrazloženje koje je dato u vezi sa ovom smjenom nema nikakve veze ni sa Ustavom RS,o ni sa poslovnikom NSRS – dodao je Zvizdić.

Neposredno pred početak Zvizdićevog obraćanja medijima, izjavu je dao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Kazao je kako će se u Beogradu vjerovatno razgovarati o situaciji u BiH, ne želeći da prejudicira moguće zaključke. Govoreći o deklaraciji usvojenoj na KOngresu SDA ocijeno ju je kao”pogrešan dokument u pogrešno vrijeme”, dodajući kako ona predstavlja korak unazad.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here