Vijeće ministara BiH: U BiH u prvih pet mjeseci ušlo više od 9.000 migranata

0
547

Prema izvještaju Službe za poslove sa strancima BiH tokom ove godine, tačnije do petog juna u Bosnu i Hercegovinu ušao je 9.081 migrant, navedeno je u informaciji o stanju migracija u BiH koju je usvojilo Vijeće ministara BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u ovom periodu iskazalo je 8.466 osoba, a zahtjev za azil podnijelo njih 196.

Najviše migranata dolazi iz Pakistana (36,3 posto), Bangladeša (9,2 posto), Iraka (8,8 posto), Sirije(8,7 posto) i Afganistana (7,5 posto).

U periodu od 27. maja do 5. juna ove godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 743 migranata. U istom periodu namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazale su 673 osobe, a zahtjev za azil podnijela je 51 osoba.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog protokola o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore u traženju nestalih osoba i za potpisnika u ime BiH predložilo ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Protokolom se uređuju međusobni odnosi, obaveze i način zajedničkog rada Bosne i Hercegovine i Crne Gore u traženju osoba koje su nestale u oružanom sukobu na prostoru bivše SFRJ u periodu od 30. aprila 1991. do 14. februara 1996. godine, a na teritoriji država potpisnica Protokola.

Države potpisnice će bez odgađanja razmijeniti raspoložive informacije i dokumentacije od značaja za rješavanje slučajeva nestalih osoba, a posebno u vezi sa utvrđivanjem postojanja grobnih mjesta, procesom ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka nestalih osoba.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here