Vijeće ministara BiH: Paketi do 300 KM oslobođeni carine

0
1060

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje BiH, donijelo je Odluku o ostvarivanju prava na oslobađanje uvoznih i izvoznih carina, zbog usklađivanja carinskih propisa s propisima Evropske unije. Tako će fizička lica moći naručiti robu iz inozemstva, a koju plaćaju prilikom narudžbe, u vrijednosti do 300 KM. To će omogućiti povećanje narudžbi preko interneta. Osim za fizička lica, predviđene su pogodnosti carinjenja i za privrednike koji uvoze strojeve za proizvodnju. Odluka stupa na snagu polovinom marta.

Na tržištu BiH je 2,9 miliona korisnika interneta, što je oko 82 posto populacije. Iako je veliki broj korisnika interneta, prema podacima Centralne banke BiH, svega osam posto koristi internet za plaćanje i kupovinu. Tržišni propisi BiH otežavaju situaciju jer je za sve usluge više od 50 maraka internet kupovina podložna dodatnom oporezivanju. To će biti promijenjeno primjenom nove Odluke prema kojom se ta vrijednost povećava do 300 maraka, ukoliko osoba naručuje robu iz inozemstva i istu plaća prilikom narudžbe. Ovo je olakšca naročito za one čiji biznis zavisi od naručivanja robe iz inozemstva, jer se mnogi proizvodi ne mogu naći na bh. tržištu.

Nova odluka obradovat će putnike, jer će biti oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina za robu u svom ličnom prtljagu do 600 maraka. Trenutno, taj prag je 200 maraka. Tako je i s paketima koje građanima, bez plaćanja, pristižu od drugih osoba iz inozemstva. Prag je podignut u vrijednosti do 90 maraka. Ipak, ova odluka najviše će značiti bh. privrednicima koji uvoze mašine i postojenja za proizvodnju, koji trenutno plaćaju carinu i do 10 posto iznosa vrijednosti robe.

“Primjenom ove odluke privreda će biti oslobođenja od plaćanja carine na uvoz oprema i mašina za proizvodnju bez obzira na to odakle je porijeklo tih mašina. Naravno, pod uslovom da tih mašina nema u BiH i da su to mašine koje se odnose na proizvodnju za registorvanu djeltanost”, pojašnjava Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Ovakva odluka u značajnoj mjeri će podstaći privrednike da modernizuju svoju opremu i proizvodnju, ali i omogućiti podizanje konkurentnosti privatnog biznisa.(ftv,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here