Video/Novi snimci nasilnica koje šamaraju djevojčicu: Njima isključenje iz škole, a roditeljima novčane kazne

0
501

Nasilnice iz Barajeva, koje su se brutalno iživljavale nad vršnjakinjom (15), najvjerovatnije čeka isključenje iz škole, a njihove roditelje novčana kazna do 100.000 dinara.

Podsjetimo, još jedan slučaj vršnjačkog nasilja uznemirio je javnost u petak, kada je na društvenim mrežama osvanuo jeziv snimak dvije devojčice koje šamaraju i maltretiraju treću, znatno sitniju.

Jedna od batinašica, kao i djevojčica koja je pretrpjela nasilje, i to ko zna koliko puta, jer je naknado objavljeno još snimaka na kojima prima šamare – učenice su Srednje škole Barajevo.

Druga grubijanka pohađa jednu od zvezdarskih srednjih škola, prenijeli su mediji, a na mrežama se može naći i informacija da boravi u učeničkom domu.

Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ukoliko je učenik nasilan prema vršnjacima, kazna prijeti i roditeljima, odnosno starateljima, a iznosi između 5.000 i 100.000 dinara, piše Kurir.

Što se tiče nasilnih djevojčica, zvanična odluka o njihovoj sudbini još nije donijeta niti poznata javnosti, ali tumačeći zakon, nema sumnje da ih čeka isključenje iz škole.

“Za težu povredu obaveza učenika, vaspitno-disciplinska mera – ukor direktora i ukor nastavničkog veća, a za učenika srednje škole i isključenje učenika iz škole, odnosno škole sa domom; (…) za učinjenu povredu zabrane iz čl. 110-112. ovog zakona, vaspitno-disciplinska mera: ukor direktora ili ukor nastavničkog veća; za učenika srednje škole – isključenje učenika iz škole, odnosno škole sa domom”, navodi se u članu 86 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Konkretno, zabrane iz članova 110-112 odnose se na diskriminaciju, nasilje, zlostavljanje, zanemarivanje, povredu ugleda, časti i dostojanstva.

Kada se maloljetan učenik ogluši o ove zabrane, kao što je sada slučaj, škola odmah, a najkasnije narednog radnog dana obavještava roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika i uključuje ga u odgovarajući postupak.

Zakon kaže i sljedeće: “Nastavničko veće donosi odluku o vaspitno-disciplinskoj meri isključenja učenika iz srednje škole, a direktor rešenje o isključenju učenika iz škole.

Vaspitno-disciplinski postupak okončava se, nakon vođenja pojačanog vaspitnog rada sa učenikom, donošenjem rješenja u roku od 30 dana od dana pokretanja. Prije donošenja rešenja moraju se utvrditi sve činjenice koje su od značaja za odlučivanje.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here