Veliki protesti u Rusiji: Policija tuče, hapsi…

0
73
Foto:SB,REUTERS

Policija je u subotu pritvorila više od 2.000 osoba diljem Rusije upotrijebivši silu kako bi razbila prosvjede u zemlji, dok deseci tisuća prosvjednika traže puštanje kritičara Kremlja, Alekseja Navaljnog, čija je supruga među pritvorenima.

Navaljni je pozvao svoje pristalice na proteste nakon što je prošli vikend uhapšen pri povratku iz Njemačke u Rusiju, prvi put otkad je otrovan bojnim otrovom novičokom, kojeg su prema njegovim riječima na njegovo donje rublje ljetos stavili agenti državne sigurnosti.

Vlasti su upozorile ljude da se drže podalje od protesta u subotu, rekavši da prisustvovanjem neovlaštenom protestu riskiraju zarazu covidom-19, kao i tužbu i mogući zatvor.

No demonstranti su se oglušili na zabranu te se pojavili u velikom broju.

U centru Moskve, gdje Reuters procjenjuje da se na najvećem neovlaštenom skupu posljednjih godina okupilo barem 40.000 ljudi, policija je pritvarala ljude, gurajući ih u kombije koji su stajali u blizini.

Neki demonstranti su izvikivali “Putin je lopov” te “Sramota” i “Sloboda Navaljnom”.

Navaljnijeva supruga Julia objavila je na društvenim mrežama da je uhapšena na protestu. Njegova majka Ljudmila također je bila na protestu.

Nije bilo trenutnog komentara od Kremlja, koji je prvvobitno prtoteste nazvao ilegalnim i djelom “provokatora”.

Videosnimke s ruskog dalekog istoka pokazuju policajce kako u Vladivostoku niz ulicu gone grupu demonstranata, dok su građani u Kabarovsku, koji su stajali na temperaturama od minus 14 stepeni Celzijusa, skandirali “Banditi!”.

U subotu je došlo do smetnji na mobilnim i internetskim servisima, pokazali su podaci stranice koja se bavi nadgledanjem, downdetector.ru, taktika koju vlasti ponekad koriste da bi otežale demonstrantima međusobnu komunikaciju i dijeljenje snimaka online.

Kako bi ojačao podršku uoči protesta, Navaljnijev tim objavio je video raskošne palače na Crnom moru za koju tvrde da pripada Putinu, nešto što je Kremlj negirao. Od subote je video palače pogledan više od 68 miliona puta.

Navaljnijevi saveznici nadaju se da će iskoristiti ono za što ankete kažu da su potisnuta frustracija javnosti zbog niskih plaća i ekonomskog pada tokom pandemije.

No zasad Putinova moć djeluje nedodirljivo, dok 68-godišnji predsjednik redovno bilježi preko 60 posto podrške, puno više nego Navaljni.

Državna agencija Tass izvijestila je da je u sukobima s demonsrrantim a ozlijeđeno više od 40 policajaca.

Britanije je u subotu pozvala Rusiju da poštuje ljudska prva.

“Duboko smo zabrinuti pritvaranjem mirnih demonstranata i nastavljamo pažljivo pratiti stanje”, priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova. “Pozivamo ruske vlasti da poštuju svoje međunarodne obaveze prema ljudskim pravima i oslobode građane koji su pritvoreni tokom mirnih protesta”.(sb,reuters,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here