Veliki odziv birača u arapskim i ljevičarskim sredinama

0
180

Rukovodstvo vladajuće izraelske partije Likud sazvalo je vanrednu sjednicu zbog informacija o velikom odzivu birača na biralištima u kojima arapske partije i ljevičari imaju bolju podršku.

U Izraelu se danas održavaju ponovljeni parlamentarni izbori koji su od izuzetne važnosti za budućnost Palestine i političku karijeru aktuelnog premijera te zemlje Benjamina Netanyahua.

Izraelska televizija “Channel 7“ javlja da je rukovodstvo Netanyahuovog Likuda sazvalo hitni sastanak u premijerovoj rezidenciji.

Isti izvor javlja da je povod za vanredni sastanak desničarske vrhuške Izraela to što su dobili informaciju o izuzetno povećanom izlasku birača u mjestima u kojima dobro kotiraju ljevičarske i arapske partije.

I iz ureda Združene arapske liste su potvrdili da je odziv u naseljima sa dominantno arapskom populacijom znatno veći.

Blizu 6,4 miliona registriranih birača danas bira novi saziv izraelskog parlamenta Knesseta koji broji ukupno 120 zastupničkih mjesta.

Prvobitno su parlamentarni izbori u Izraelu održani 9. aprila ove godine, ali zbog nemogućnosti formiranja parlamentarne većine su za danas raspisani ponovljeni izbori.

Aktuelni izraelski premijer i lider partije Likud bori se za peti mandat na čelu vlade, a najveći oponent mu je penzionisani general i bivši načelnik Generalštaba Benny Gantz koji je na čelu Plavo-bijele partije.

Posljednje ankete pokazuju da desničarski Likud i plavo-bijeli centristi imaju podjednake šanse na današnjim izborima, ali da će morati u manjim partijama tražiti partnere za formiranje nove vlade. Nije isključena ni opcija velike koalicije.

Cenzus za ulazak u Knesset je 3,25 posto glasova, a posljednja istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi u budući saziv te institucije trebalo uči deset političkih stranaka.

Zajedničku listu kandidata na današnjim izborima ponudile su ukupno četiri partije koje predstavljaju skoro dva miliona Arapa koji žive i imaju državljanstvo u Izraelu. Ankete predviđaju da bi zajednička arapska lista mogla dobiti između devet i 12 zastupničkih mandata i biti treća najjača opcija u Knessetu.

Analitičari tvrde da Netanyahu danas želi izboriti pobjedu i ostati na čelu vlade kako bi zadržao političku moć uoči nastavka istraga i odluka o podizanju optužnica u sudska procesa u kojima se tereti za korupciju.

Predizbornu kampanju obilježila su skandalozna obećanja Netanyahua koji je kazao da će aneksijom Izraelu pripojiti većinu teritorije Zapadne obale, uključujući i Jordansku dolinu. Te izjave su izazvale oštre osude iz brojnih međunarodnih organizacija i država.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here