Veliki broj građana oprostio se od umjetnika Ćazima Sarajlića (Foto)

1
1506

Na posljednji put i počinak ispraćen je danas u Tuzli likovni umjetnik i kritičar, esejist i kolumnista Ćazim Sarajlić, koji je nakon duže i teške bolesti preminuo u ponedjeljak, 21. augusta, u 69. godini.

Ispred Komemorativnog centra u Tuzli okupio se veliki broj Tuzlaka, prijatelja iz drugih gradova, kolega po kistu, kulturnih poslenika i drugih, koji su u mimohodu izrazili saučešće porodici Sarajlić.

Kovčeg s s tijelom umrlog likovnjaka, bivšeg direktora “Tuzla filma”, Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkog filma i Međunarodne galerije portreta u Tuzli, iznijeli su Sarajlićevi bliski prijatelji i saradnici, među kojima su bili Selim Bešlagić, Faruk Mišo Ajaz, Zoran Jovanović i drugi.

Prigodnom besjedom od Sarajlića se uime prisutnih i likovnih umjetnika Tuzle oprostio njegov dugogodišnji prijatelj i saradnik, Mujo Grbić.

Potom je na Gradskom groblju na Gradini obavljen ukop, a grob uglednog Tuzlaka prekrilo je mnoštvo vijenaca, buketa cvijeća, svijeća i toplih poruka.

Posljednje riječi Sarajliću uputio je novinar Nedim Hrustambegović, dugogodišnji prijatelj preminulog umjetnika.

Nažalost, niti sadašnje rukovodstvo Centra za kulturu, u sklopu kojeg se nalazi Međunarodna galerija portreta, a ni Gradska uprava Tuzla, čiji djelatnik je svojevremeno bio Sarajlić, nisu našli za shodno da organizuju komemoraciju uglednom Tuzlaku, niti da mu na bilo koji primjeren način odaju poštu. Ta sramota dovoljno govori o menadžmentu Galerije i Gradskoj upravi na čelu sa gradonačelnikom Imamovićem.

Adio Ćaze, neka ti je laka zemlja bosanska. Počivao u miru. Otišao si k onima koji su u Tuzli djelima stekli besmrtnost! (Foto: Tuzlalive.ba)

Download PDF

1 komentar

  1. Bio je dostojansven ispracaj druga prijatelja covjeka kome je uveliko doprinjeo imamovic svojim nedolaskom a ustvari danas mu tu o nije bilo mjesto.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here