Večeras nogometaši BiH igraju s Finskom, pobjeda nužna za “tanku nadu”

0
198

Sami smo sebi skuhali takvu čorbu, ponajprije lošim rezultatima, te se doveli u situaciju da je praktično svaki meč značajan. No, ovaj večerašnji s Fincima je ipak naznačajniji dosad, bez imalo sumnje.

Svaki ishod osim pobjede nad skandinavskom selekcijom večeras na Bilinom polju (18 sati) značio bi da se opraštamo od šansi za direktan plasman na EP. Ne i matematički, ali Finska ima toliko lagan raspored do kraja kvalifikacija da bi ih samo neke međunarodne sankcije mogle zaustaviti da nastupe na Euru 2020.

Stoga nemamo izbora, samo sva tri boda večeras dolaze u obzir. Zna to i Robert Prosinečki, zato će pokušati s početnom postavom napraviti nešto neočekivano, kako bi “ostavio u mraku” suparničkog stručnjaka Markkua Kanervu, čiji se smisao za skauting i eksploataciju protivničkih mana pokazao kao veliki adut Finaca.

Selektor Zmajeva ranije je najavio “rotacije u odbrani”. Šta to znači? Kao prvo, izostavljnje Ervina Zukanovića, koji u saudijskom Al Ahliju više nije ni na klupi. Umjesto njega, trebao bi na stoperskom mjestu zaigrati Ermin Bičakčić.

Nemojte se iznenaditi ako otpadne i Toni Šunjić, na treninzima je Prosinečki bio impresioniran Adnanom Kovačevićem iz poljske Korone.

Na lijevom beku se očekuje Sead Kolašinac, a na desnom Zoran Kvržić, povratnik u reprezentaciju BiH kojeg Žuti hvali na sva usta.

U veznom redu siguran je kapiten Miralem Pjanić, dok će pored njega tu vjerovatno biti Gojko Cimirot i mezimac selektora, Elvis Sarić.

Edin Višća je, poput, Pjanića, “zicer” na desnom krilu, a Amer Gojak će biti na lijevoj strani i prodirati ukoso, prema sredini. Da, očekujte neočekivano…

Umjesto Edina Džeke, u vrhu napada trebao bi biti istaknut Armin Hodžić iz mađarskog MOL Fehervara.

I to je to. Dovoljno iznenađenja u početnoj postavi? Nadamo se da će uspjeti barem malo zavarati Kanervu, nekadašnjeg školskog učitelja koji je Finsku doveo na prag EP. I pomrsiti mu planove.

Dakle, večeras bi BiH na Bilinom Polju u Zenici trebala istrčati u sastavu:

Šehić – Kvržić, Kovačević (Šunjić), Bičakčić, Kolašinac – Cimirot, Sarić, Pjanić – Višća, Gojak, Hodžić. (SC Sport)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here