Vaša pisma/Vjerovali ili ne: Gradska uprava prijavila UK “15. maj” za iznudu!?

9
1325

Dobili smo Otvoreno pismo članova UK “15. maj” Tuzla, upućeno Gradskoj upravi i Gradskom vijeću Tuzla, koje u znak podrške njihovoj borbi protiv “sile i nepravde” objavljujemo u cijelosti:

OTVORENO PISMO GRADSKOJ UPRAVI I GRADSKOM VIJEĆU TUZLA
UK„SPO 15.MAJ“ TUZLA

Poštovani Gradonačelniče i vijećnici GV Tuzla!
Kao što znate, (ili ste zaboravili ?), Gradsko vijeće je u novembru 2017. godine donijelo Odluku o priključenju objekta “SPO 15. maj “na elektrodistributivnu mrežu”, kako bi se stekli uslovi za tehnički prijem objekta. Od tada je prošla godina i pol dana a Odluka GV se još uvijek nije realizovala uprkos brojnim sastancima u Gradskoj upravi kao i sa kolegijem GV.
Na zadnjem sastanku u Gradskoj upravi, održanom 16.04.2019.godine predstavnici “UK SPO 15. maj “, je obavješteno da priključenje na elektrodistributivnu mrežu neće ići u skorije vrijeme kako je i dogovoreno na predhodnim sastancima. Razlog toga još uvijek ne znamo? Uplaćena je prva rata od 86.560KM ali treba uplatiti i drugu da bi se počelo sa radovima na priključenju.

Kupci, izgubivši strpljenje tražili su da “UK SPO 15. maj “, najavi mirno okupljanje ispred zgrade GV dana 24.04.2019.god kada se trebala održati sjednica GV kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo i skrenuli pažnju GV na nesprovođenje Odluke GV koje je zadužilo Gradsku upravu za njeno sprovođenje.

Veliko iznenađenje predstavnika “UK SPO 15. maj “, uslijedilo je nakon održanog razgovora u MUP-u 22.04.2019 u 12:30h sa komandirom PS Centar Fuadom Jašarevićem. Naime, u razgovoru nam je rečeno da je PS Centar prvo obavila razgovor sa Gradskom upravom prije nego su pozvali naše predstavnike te da je potrebno dopuniti Zahtjev za mirno okupljanje. Na sve načine su nas pokušali zaplašiti kako bi se spriječilo održavanje mirnog okupljanja počevši od bezbjedonosne situacije do toga kako „iznuđujemo“ nešto od Gradske uprave. O kakvoj „iznudi“ govori MUP??? Napominjemo da su pojedini kupci (probrani) u ranijem periodu pozivani na saslušanje jer je Gradska uprava podnijela MUP-u tužbu za iznudu.

Da li je mirno okupljanje i iskazivaje nezadovoljstva učinjenim IZNUDA???
Da li je nesprovođenje odluka GV IZNUDA???

U MUP-u nam je takođe traženo da se u roku 24h dostavi broj učesnika kao i Rješenje o zauzimanju javne površine na prostoru gdje se namjerava održati mirno okupljanje a koje izdaje Komunalna služba Gradske uprave. Napominjemo da se u dosadašnjim zahtjevima za mirno okupljanje nikada nije tražilo pomenuto Rješenje jer Zakon o javnom okupljanju TK niti u jednom članu ne nalaže da organizator mora dostaviti traženo rješenje. Od kada MUP TK u svojoj nadležnosti ima Zakon o komunalnom redu Grada Tuzla??? Slučajnost? Ne vjerujemo!!!

To samo dokazuje kolika je sprega Gradske uprave i MUP-a TK u gušenju mirnog okupljanja građana i pokušaja zastrašivanja , kao i ranije kada je interventni vod na nas izveden tokom protesta prošle godine .

Da li će građani Tuzle ubuduće morati imati rješenje (dozvolu) i za slobodno kretanje po javnim površinama u Tuzli????

Nakon toga istog dana u 15h organizujete hitan sastanak kolegija GV na kojem donosite odluku da se sjednica GV sa 24.04.2019.god pomjeri za petak 26.04.2019.god.

Pitamo Vas: Zašto je kolegij GV donio takvu odluku da se sjednica GV pomjeri za petak 26.04.2019.godine???

Vjerovatno ste uvidjeli da nećete moći spriječiti poštene građane da dođu na mirno okupljanje jer nemate zakonsko uporište pa Vam je bilo bezbolnije pomjeriti datum održavanja sjednice GV, iznoseći vijećnicima besmislene razloge pozivajući se na preporuku MUP-a TK, i na taj način izbjeći suočiti se sa istinom i svojim nečinjenem ničega po pitanju “SPO 15 maj” .

Drugi gorući problem “SPO 15.maj “ je tzv „Kaiš“, dio gradskog zemljišta u koji su investitori “Direkcija “ i “Giprom “ ušli podzemnim dijelom garaža, a za koji se očito očekuje da plate sami kupci jer su oba investitora već odavno mrtve firme.

Na zadnjem sastanku u Gradskoj upravi ste rekli da po novoj procjeni taj kaiš košta 72.600KM. Tražimo da Grad riješi problem kaiša jer kupci ne mogu i neće da snose taj dio obzirom da gradska inspekcija nije radila svoj posao na vrijeme te nije spriječila ovakve radnje.

Kupci više neće da ispaštaju i da čekaju narednih 10 godna kako bi se riješila imovinsko – pravna pitanja bez kojih nemogu uknjižiti stanove, a za koja nisu krivi a niti su dužni iste platiti.

Dovoljno je što će kupci morati sami dodatno platiti rentu za bespravno dograđene spratove u iznosu cca 195.000KM što je također propust Gradske inspekcije i završiti sami stanove u zatečenom stanju.

Upravo zbog propusta u radu Gradskih inspekcija kupci su takođe morali sami platiti projekat izvedbenog stanja “SPO 15. maj “, u iznosu od 26.000KM.

Do sada je umrlo 10 naših kupaca u proteklih deset godina kako smo trebali biti u svojim stanovima. Čekate li da i mi umremo? Da li je ovo socijaldemokratija?
Ovo je najveća sramota grada Tuzle u istoriji građevinarstva u Tuzli i to su kupci dočekali od strane “Javne ustanove “ Grada Tuzla.

Toliko puta smo izmanipulisani i izvarani a nastojite nas i dalje gurati pod tepih i obmanjivati umjesto da konačno riješite naš i Vaš najveći problem.

Insistiramo na:

1. HITNOM sprovođenju “Oduke GV a to je priključenje objekta na elektroenergetsku mrežu “, donijetu prije 16 mjeseci ( a koju Gradska uprava još nije sprovela) a što nam je uslov i za puštanje u rad centralnog grijanja i vodovodne i kanalizacione mreže koje još uvijek nisu do kraja završene.

2. Hitnom riješavanju “tzv. Kaiša”,

3. HITNOM završetku vanjskog uređenja i asfaltiranju oko objekta i izlaza na saobračajnicu , što nam je također obećano , kako od Gradske uprave tako i na zadnjem sastanku sa kolegijem GV!!!

Ovo je najveća sramota grada Tuzle!

Od svojih zahtjeva nećemo odustati sve do njihovog ispunjenja, pa čak i da spavamo pred Gradskom upravom i štrajkujemo glađu, saopćeno je iz UK SPO “15.maj“ Tuzla.

Download PDF

9 Komentari

 1. Sramota grada tuzle je jasmin imamovic.jednom je rekao da zeli da bude upamcen kao najveci graditelj u istoriji tuzle.ja mislim da ce biti upamcen kao najveca budala a sto se vasih stanova tice bolje da ste ga pitali jaki doci do stana bez problema za to je expert

  • Dosjetili se da još jednom namagarče kupce . a samo su trebali ispoštovati ODLUKU Gradskog vijeća od 2017.god. Bravo za vlast .Trijumfovali ste nad opljačkanim kupcima . Slavite sada….
   Umjesto da se potrude da uplate drugu ratu za priključak za struju i zauvijek riješe problem sviju nas i ove ojađene građane o svojoj muci riješe dodatnih jada …. Ionako su najveći gubitnici Tuzle , umiru, potucaju se kao podstanari još plaćaju ono što su kriminalci trebali platiti a kriminalci slobodno hodaju.
   Bravo i za naše tužilaštvo…
   To je nažalost zbilja :, korupcija, kriminal cvjetaju- pošteni građani se guše , zastrašuju, obmanjuju , guraju u ambis, nesigurnost, , uskoro se nećemo moći ulicama kretati…
   i da napomenem nema tu politike . kupci žele u svoje stanove a političke igre oko nas se igraju zbog ličnih pojedinačn ih interesa i uloge pojedinaca iz politike u cijeloj ovoj priči

 2. Prevareni građani Tuzle iz afere “15.maj”, dobronamjerno pokušavajući da razriješe njene posljedice, (ne)svjesno su postali dio problema, pristajući na parcijalna rješenja GV Tuzla koja su suštinski nezakonita i time neprihvatljiva. Formalno podizanje ruku vijećnika GV Tuzla koji su svjesni posljedica svojih odluka, svakako su inkriminirajuće za svakog od njih ponaosob. Rješenja ove tragične i sramotne političko-koruptivne trakavice nema bez direktnog prozivanja svih direktno i indirektno uvaljanih u blato ove neviđene svinjarije, uz jasno imenovanje odgovornih i krivaca. Svakako da je apsolutno odgovorno GV Tuzla koje je lokalni zakonodavni organ i nadređeni Gradskoj upravi i odobrava i potvrđuje sva postavljenja u javnim preduzećima i ustanovama u Gradu, uključujući i tzv. Zavod za izgradnju. Krivaca je cijela hrpa, ali oni treba da budu u sferi interesovanja pravosudnih organa. Difuzno i palijativno “rješavanje” ove tuzlanske sramote unedogled sitnim pomacima, svakako da će odnijeti na onaj svijet glavninu nesretnika iz “Tuzlanskog watergatea”.

 3. Ovo nema veze sa politikom, ovo je obicni criminalis vulgaris, a vinovnici istog su Enver Bijedic i Sabovic brothers & kids….jedan nekorumpirani sudski pripravnik i drugi nekorumpirani policajac bi ovo rijesili za 7 dana….ostalo treba polit’ kerozinom i uzgat’, mozda ovaj put bude srece !

 4. Istovremeno se Tužilaštvo TK busa da je jedno od boljih u državi!kako ih nije stid, upamtite da je najveći kriminalac u svemu ovome Tomo Ljubić jer štiti krivce pogotovo potrčka Ćazima Serhatlića koji hladi ovaj predmet hladi do zaborava zato što ga Imamović drži u šaci zbog zaposlene kćerke !

 5. Svi oni misle kako im imamovi naredi svoje misljenje nemaju uostalom pred svaku sjednicu vijeca svi su ponaosob kod njega

 6. JI, quasi pisac, aparatcik i “junak naseg doba”, ciji je ratni patriotizam bio citanje govora poginulim u ratu 92-95 jase i dalje. I tako ce ostati dokle god ovaj nepismeni narod u njeg gleda kao u faraona, a ne kao u jednu gnjidu birokratsku i pijavicu neokapitalizma u oblatni socijaldemokratije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here