Valentina i Vedran, svjetski prvaci u argentinskom tangu

0
319
Sarajevo, BiH - 02. januar 2019: Valentina Vavra i Vedran Marčeta, svjetski prvaci u argentinskom tangu, dokaz su da je radom, trudom i odricanjem moguće ispuniti sve svoje ciljeve. Uživaju u plesu i to se vidi kada su na podijumu. Kao da ne postoji niko oko njih, samo njih dvoje i taj magični, strastveni ples. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency )

Valentina Vavra i Vedran Marčeta, svjetski prvaci u argentinskom tangu, dokaz su da je radom, trudom i odricanjem moguće ispuniti sve ciljeve. Uživaju u plesu i to se vidi kada su na podijumu. Kao da ne postoji niko oko njih, samo njih dvoje i taj magični, strastveni ples.

Mnogo su nagrada osvojili. Valentina i Vedran su ove godine bili i na Evropskom prvenstvu gdje su postali prvaci u tangu, a treći u salsi. Na Svjetskom prvenstvu, održanom u oktobru pokraj Varšave, bh. plesači iz Plesnog kluba Aster iz Sarajeva, posrali su prvaci svijeta u argentinskom tangu. Na Svjetskom prvenstvu je bilo više od 1.000 plesača.

Vedran se plesom bavi skoro tri decenije. Od evropskih do svjetskih prvenstava. Rođen je 1980. godine u Sarajevu. Pleše od 11. godine. Plesom se počeo baviti sasvim slučajno. U školi, koju je pohađao, jednom sedmično je, umjesto fizičkog uveden ples.

“Bježao sam od toga kao i svi dječaci. Međutim, bio sam primoran dolaziti. I tako mi se svidjelo. Tako je to sve krenulo”, ispričao je Vedran o svojim plesnim počecima.

Počelo je sasvim slučajno, a nastavilo se učestvovanjem i nagradama na evropskim i svjetskim prvenstvima.

“Posljednji uspjeh je najveći iako sam ja bio i svjetski prvak u salsi prije pet godina. Bili smo i stalni finalisti evropskih i svjetskih prvenstava. A u argentinskom tangu nam je prvi put i to mi je iznimno drago”, poručio je Vedran.

U njihovom plesu nije ih spriječio ni rat. I tada su imali takmičenja i državna prvenstva u Sarajevu.

“Plesali smo kroz rat, takmičili se. To je bio i bijeg od tih nekoliko sumornih godina. Najveća ljubav se tad rodila. Naravno, bilo je i momenata u životu kada sam odustajao, vraćao se… Dok 2005. godine nisam odlučio da se profesionalno bavim plesom. U ovih 13 godina profesionalnog bavljenja plesom bilo je tu i uspona i padova, momenata kada sam mislio da želim da odustanem jer se baviti profesionalno ovim je vrlo teško u našem društvu”, pojasnio je Vedran.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here