Ustavni sud BiH: Zakon o visokom obrazovanju TK iz juna 2016. i njegove izmjene, suprotne Okvirnom Zakonu o visokom obrazovanju BiH

16
2193

Ustavni sud Bosne i Hercegovine održao je 5. jula redovnu, 115. plenarnu sjednicu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na kojoj je razmatrao zahtjeve za ocjenu ustavnosti i apelacije.

Od odluka koje je danas donio Ustavni sud izdvaja:

„U predmetu broj U 22/18 Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Općinskog suda u Tuzli (sutkinja Fahira Alić) za ocjenu kompatibilnosti člana 52. Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona („Službene novine Tuzlanskog kantona” broj 7/16, ZVOTK) i člana 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona („Službene novine Tuzlanskog kantona” broj 10/16, Zakon o izmjenama i dopunama ZVOTK), utvrdio da osporene odredbe nisu u skladu sa čl. 1, 2. i 18. Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ br. 59/07 i 59/09, Okvirni zakon). Ustavni sud je zaključio da osporeni član 52. ZVOTK, kojim je propisano uvjetovanje imenovanja rektora univerziteta od senata prethodnim davanjem saglasnosti senatu od upravnog odbora, odnosno propisana mogućnost u određenim slučajevima za imenovanje rektora od upravnog odbora, nije u skladu sa članom 18. Okvirnog zakona, kojim je utvrđeno da rektora univerziteta bira senat kao najviše akademsko tijelo. Također, član 6. Zakona o izmjenama i dopunama ZVOTK, kojim je propisan institut mandata privremenih organa svih rukovodnih i upravnih organa, nije u skladu sa čl. 1. i 2. Okvirnog zakona, koji ovakvu mogućnost ne predviđa“.

Postoje dvije izreke: Gdje ima volje ima i nade i Pravda je spora ali dostižna.

Obje su se pokazale tačnim u slučaju prof. dr. sci Amre Odobašić, nezakonitom odlukom smijenjene dekanice Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, na osnovu čije tužbe i zahtjeva je općinski sud u Tuzli uputio Zahtjev prema Ustavnom sudu BiH o preispitivanju usaglašenosti Zakona o visokom obrazovanju TK iz juna 2016 i Izmjenama zakona donesenim u septembru 2016., a kojim su 10 dekana, prodekani, rektor, prorektori, direktor Studentskog Centra i svi članovi Senata smjenjeni praktično u roku od 48 sati.

O ovome smo već pisali na našem portalu, a evo i likova:

Retrovizor/Vaša pisma: Istina o dešavanjima na Univerzitetu u Tuzli

Retrovizor: Stidim se zbog kukavičluka i predaje bez borbe

Aktuelna tema: Gdje su DF i Mahir Mešalić bili prije dvije godine kada je smijenjeno više od 70 ljudi!?

Naša posla: Zakon o visokom obrazovanju TK na Ustavnom Sudu BiH

– Ostaje da sačekamo kompletan tekst Odluke Ustavnog suda koji bi trebao biti najduže za mjesec dana, a na osnovu kojeg bi Općinski Sud u Tuzli trebao donijeti i konačnu presudu.
Vidjet ćemo šta će kraj ljeta donijeti zaposlenicima Univerziteta u Tuzli. Da konačno istina izađe na vidjelo o dešavanjima na Univerzitetu Tuzli i njegovoj politizaciji koja je počela 2016 godine. Šira javnost Kantona Tuzla, da budem preciznija buđetski obveznici koji finansiraju ovaj Univerzitet imaju pravo da znaju istinu – izjavila je ovim povodom smijenjena dekanica Tehnološkog fakulteta prof. dr. sci. Amra Odobašić. (tl)

Download PDF

16 Komentari

 1. Bravo gospodjo Profesorice!
  Ovo je trijumf intelektualne higijene, ljudskosti i pravicnosti. U Tuzli ipak postoji ugladjena intelektualna gospoda koje se nebi postidio niti Washington, Oslo, Tokio … Vi se Profesorice ubrajate u takve. Cestitam.

 2. “marco”, pridružujem se u mišljenju – bravo Profesorice! Znao sam da će ugledna profesorica podnijeti tužbu, još nekoliko je profesora namjeravalo da se pridruži tužbi, ali su onda iz samo njima znanih razloga (vjerovatno čuvanja stražnice) odustali.
  Kako se sada, nakon odluke Ustavnog suda, osjećaju politički podobni i sluganstvu naviknuti dekani, članovi Senata i menadžment Univerziteta, koji su postavljeni po Begino-Kukinom zakonu o visokom obrazovanju? Hoće li podnijeti ostavke i zadržati trunku moralnosti, kredibiliteta univerzitetskih profesora, ili će nastaviti “borbu” uz pomoć politike da “oskrnave” odluku Ustavnog suda i ostanu na pozicijama na koje su došli na nezakonit način!?
  Kada su se dogodile smjene, kako neko reće “sjeća glava”, po nalogu SDA, akademska zajednica je šugavo šutjela i gledala da se ne zamjeri Begi ili Kuki i da ostanu tamo gdje jesu. Svi sem profesorice koja je hrabro išla do kraja u odbranu časti i dostojanstva, za sebe prije svega, a evo sada se vidi i za svoje kolege – slugane. Neka ih je stid i sram, i neka više nigdje u javnim debatama i istupima ne pametuju o liku i djelu univerzitetskog profesora. Šta sad “senatori” (da ne kažem se*atori) imate reći!?
  Hoćete li imati hrabrosti profesoricu Odobašić pogledati u oči?

 3. Pitanje je tendenciozno a odgovor ce razocarati pitaoca. Profesorica nikada nije bila clan niti jedne stranke a roditelji su od 2001 u penziji i nisu apsolutno nigjde od tada aktivni.

  • Pošteno, profesori i ne bi smjeli biti članovi političkih stranaka. Nažalost, kod nas je egzemplar da neko od njih nije u stranci. Zato nam je obrazovanje ovakvo kakvo jeste, jer politika rektore i dekane postavlja zbog podobnosti, a ne zbog znanja i stručnosti. Poslije ove odluke Ustavnog suda svi oni koji su postavljeni suprotno Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju, od dekana do “senatora”, rektora, UO Univerziteta, trebali bi biti smijenjeni, jer teško je očekivati da bi iz moralnih razloga podnijeli ostavke. Moral i čast je kod rijetka kategorija

 4. 90 % profesora od 91 su clanovi stranaka Latifagici, Budimir Jozo, Sead Avdic, Djonlagici pa mladi lavovi Djozic, Ahmetovic, Husein itd… Spisak je dug. Mogu budalama prodavati maglu ali meni ne.

  • Lijepo ti je “intelektualka”, vjerovatno profesorica na koju misliš, rekla da nikada nije bila ni u jednoj političkoj stranci. I budalama je jasno kad pročitaju, a ti se svrstaj gdje misliš kad skontaš šta je žena izjavila.
   Za ostale se slažem

  • Napada se stranacka pripadnost da bi se paznja odvukla u pogresnom pravcu. Zna li mozda “Holiday” u kojoj je stranci Cristiano Ronaldo?

  • Holliday, ti se prihvatio stranaka ko pijan plota. Nije tačno da su svi dekani i dekanese od 91. godine morali biti stranački opredijeljeni. Evo, profesorica koja je smijenjena je izjavila da nikada nije bila član nijedne političke partije. Imaš li ikakav dokaz da nije tako ili samo misliš stranačkom glavom da tako mora biti!?
   Neka nova normalna vlast bi morala apsolutno depolitizirati sistem obrazovanja, jer će nam vječito izlaziti defektne generacije inžinjera, doktora, novinara, istoričara, ekonomista i drugih koje su obrazovale nekompetentne, moralno i nečasno posrnule osobe

 5. Evo i ja izjavljujem da sam reinkarnacija pokojnog Dzemala Mandzica. Ok. Da li mi vjerujete. Trebas se raspitati o profesoru Vahidu Sendijarevicu.

  • Ako si, Holiday, ti Vahid S, onda je sve jasno. na daljinski komentiras stvari o ljudima koje ne poznajes. da si marka vratio bi se i pomogao, a pametovanje preko Kongresa je s*anje…

  • Ovaj portal i ovaj clanak zaista nije mjesto gdje treba pricom o depolitizaciji Univerziteta umanjiti uspjeh uvazene Profesorice

 6. Kao prvo, svaka čast portalu tuzlalive.ba, koji za razliku od mnogih drugi uslovno rečeno portala, bez cenzure objavljuje aktualne i životno važne teme, a Univerzitet kako mnogi vole istaći je perjanica TK i generator razvoja i napretka jednog društva.
  Nažalost, politika je ušla u sve segmente društva, gdje postavljajući podobne ruši sve vrijednosti i time potiče mlade za odlazak iz BiH. Krivim politiku, ali moram reći djelomično, mnogo više su odgovorni Univerzitetski profesori/profesorice koji pristaju na takve prijedloge zarad ličnih interesa, zaboravljajući pri tom na sva moralna načela. Profesorica Odobašić je pravi primjer ustrajnosti i borbe za opće dobro, Evropa želi takav akademski pristup, nadam se da će BiH uvidjeti i znati cijeniti ovakve potencijale.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here