Ustaše prosvjedovali u Srbu, još nisu postavili ploču Francetiću

0
557

U povodu Dana ustanka 27. srpnja 1941., Savez antifašističkih boraca Republike Hrvatske, Srpsko narodno vijeće i Općina Gračac organizirali su narodni zbor kojim se obilježava taj dan i odaje počast ustanicima te civilnim žrtvama palim 1941. godine.

Na današnju proslavu Dana ustanka naroda Hrvatske u Srb su pozvani i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ali nitko od njih neće doći, javlja Dnevnik.hr.

29.07.2017., Srb – Polaganjem vijenaca kod spomenika obiljezena je obljetnica Dana ustanka naroda Like. Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Prisutnima se obratio Milan Surla, borac 6. ličke divizije Nikola Tesla. “Čast mi je čestitati vam svima obljetnicu ustanka u Srbu. Većina nas nije išla u partizane da bi se borila za komunističku vlast već protiv okupatora”, kazao je Surla i dodao da je antifašizam zajednički Hrvatima i Srbima.

U ime Antifašističke lige RH govor je održao Zoran Pusić. “U Srbu se dogodio masovni narodni ustanak potaknut strašnim zločinima koje su ustaše Maksa Luburića počinili nad stanovnicima ovog kraja. Ustanak su organizirali ljudi koji zaslužuju naše najdublje poštovanje jer su se suprotstavili fašizmu dok je on bio na vrhuncu”, kazao je Pusić.

Kazao je kako je nedopustivo da premijer osniva povjerenstvo kako bi se odlučilo što učiniti sa pločom s natpisom “Za dom spremni” u Jasenovcu.

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske kazao je u Srbu planuo zajednički ustanak Hrvata i Srba protiv kvislinške okupacije.

“U Hrvatskoj su ugroženi i antifašizam i demokracija”, kazao je Habulin.

Nakon njega je govor održao bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.

“Drago mi je da sam ponovno ovdje s vama da obilježimo značajnu obljetnicu, jednu od najznačajnijih u našoj povijesti. Bijedni pokušaji pojedinih grupica pokušavaju omesti ovaj skup zbog čega smo pod snažnim policijskim nadzorom. Istinu se može neko vrijeme potiskivati, ali je se ne može pobijediti”, kazao je Mesić.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here