Uskoro u Tuzli: Predstavljanje monografije “Razgovor s Radimljom”

Nekropola stećaka Radimlja najpoznatiji je lokalitet stećaka u Hercegovini i spada u najvrjednije spomenike srednjovjekovnog perioda u BiH

0
79
Predstavljanje monografije zakazano je za 15. septembar u Međunarodnoj galeriji portreta (Foto: Organizatori)

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” – Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan u Tuzli upriličit će predstavljanje monografije “Razgovor s Radimljom” autora Miroslava Palamete i Mire Raguža.

O monografiji će govoriti mag. arh. Ante Vujnović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, mr. sc. Maja Lopin, ravnateljica JU Radimlja iz Stoca i prof. dr. Edin Mutapčić, redoviti profesor s Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Riječ je o visokokvalitetnoj dvojezičnoj fotomonografiji na oko 500 stranica, koja se sastoji od tekstualnog dijela koji podrazumijeva znanstveno utemeljenu studiju s preglednim mapama i kratkim opisom svakog spomenika i koji do posljednjeg detalja opisuje Radimlju i sve ono što je skriveno i što posjetitelji ne mogu vidjeti golom okom.

Uz tekstualni dio monografija donosi i mnoštvo fotografija.

Nekropola stećaka Radimlja najpoznatiji je lokalitet stećaka u Hercegovini i spada u najvrjednije spomenike srednjovjekovnog perioda u BiH.

Na nekropoli se nalazi 135 stećaka, od kojih su 63 ukrašena. Od 2002. godine nekropola je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a od 2016. godine uvrštena je i na UNESCO-vu listu zaštićenih spomenika.

Predstavljanje spomenute monografije održat će se 19. septembra u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli, od 19 sati, saopćno je iz HKD “Napredak”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here