Upitna većina u Tuzlanskom kantonu

0
316

Novoformirana skupštinska većina, predvođena SDP-om, danas je u Skupštini Tuzlanskog kantona pokušala dogovoriti principe svog budućeg djelovanja kako bi se deblokiralo konstituisanje izvršne i zakonodavne vlasti. Većina je upitna, dva zastupnika SBB-a nisu došla na sastanak, a zastupnici PDA su odbili da podrže Vladu u kojoj PDA neće imati svoje ministre i biti dio vlasti.

Iza zatvorenih vrata 16 skupštinskih zastupnika i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a pokušavali su da postignu dogovor o principima djelovanja buduće skupštinske većine. Konkretan dogovor nije postignut jer su četiri zastupnika PDA odbili da podrže SDP-ovu programsku Vladu Tuzlanskog kantona u kojoj neće biti ministara iz PDA. Traže da PDA bude dio vlasti. Međutim, SDP će svoju konačnu odluku donijeti sutra na sjednici Kantonalnog odbora na kojoj bi mogla biti poništena odluka o zabrani koaliranja sa PDA.

– PDA treba ući u punom kapacitetu naspram izbornog rezultata u formiranje skuštinske većine pa bilo s kojom političkom strankom, ako dođe do dogovora. Ne možemo se podrazumijevati – kaže Senad Alić, predsjednik Kluba PDA u Skupštini TK-a.

– Ovo treba riješiti na jedan ili drugi način. Ukoliko KO SDP-a ostane pri svojoj ranijoj odluci, SDP ide u opoziciju, tu više nema nikakve dileme. Ukoliko sutra KO promijeni svoju odluku demokratskom voljom većine, onda možemo razgovarati o formiranju vlasti na ovaj način – ističe Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP Tuzla.

Budući da je Kantonalni odbor SDP-a ranije podržao formiranje vlasti s četiri zastupnika PDA: Senadom Alićem, Rasimom Dostovićem, Smajom Mandžićem i Mirsadom Bećićem, vrlo je vjerovatno da će podržati koaliranje s cijelim Klubom i strankom PDA Mirsada Kukića. Pozicija kantonalnog premijera će pripasti SDP-u, a predsjednika Skupštine PDA-u.

– Logično je da u rukovodstvu Skupštine kantona iz reda bošnjačkog naroda ne bude neko iz SDP-a zato što mi imamo dva potpredsjednika – navodi Bijedić.

– Realno bi bilo drugoj političkoj stranci po snazi pripadne pozcija u rukovodstvu Skupštine TK-a, a o tim detaljima bi se u narednom periodu dogovarali – kaže Alić.

Dakle, SDP neće moći formirati vlast bez PDA. Ukoliko, pak, odluči da koalira s PDA, presudna će biti podrška dva zastupnika Naše stranke, koja se ranije protivila koaliranju sa PDA. SBB, čija dva zastupnika nisu došla na sastanak skupštinske većine, već se distancira od SDP-a.(ftv)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here