Uoči konstituisanja Skupštine TK: “Građanski blok” potpisao principe djelovanja bez SDA i PDA (Foto)

0
594

Uoči današnjeg konstituisanja Skupštine Tuzlanskog kantona, na osnovu rezultata s nedavnih parlamentarnih izbora, danas su u BKC-u Tuzla predstavnici SDP-a, DF-a, Naše stranke, SBB-a i Stranke za BiH, potpisali dokument kojim su definisani principi djelovanja buduće parlamentarne većine u najvišem zakonodavnom tijelu TK.

Sporazum su potpisali predsjednici regionalnih, odnosno, kantonalnih odbora spomenutih stranaka (Enver Bijedić SDP, Mirsad Čamdžić Naša stranka, Bahrudin Hadžiefendić SBB, Mirnes Gušić SBiH i Zlatan Begić DF) koji su potom o ovome govorili na kratkoj konferenciji za novinare.

U ime Naše stranke, o sporazumu je pregovarao Mirsad Čamdžić.

– Ovaj dokument postavlja suštinske i formalne okvire projektne saradnje između ovih stranaka. S ciljem realizacije vizije Tuzlanskog kantona, kao prostora u kojem vladaju građanske vrijednosti, koji svoju multietničnost smatra svojom prednošću, s modernom, efikasnom i transparentnom upravom. Radi se o principima čije će poštivanje nužno dovesti do spomenutoga – naglasio je Čamdžić.

Stranke potpisnice su se obavezale da će ekspertni timovi koalicionih partnera u narednih trideset dana izraditi detaljni Program za djelovanje organa javne vlasti u TK.

Podsjetimo, građanski blok okupljen oko SDP-a BiH, DF-a, Naše stranke, SBB-a i Stranke za BiH ima ukupno 19 zastupnika, dok će se nasuprot njima naći SDA i PDA sa 16 poslanika.

U ovim trenucima počela je konstituirajuća sjednica Skupštine TK, a na početku su poslanici položili zakletvu. (tl – Foto: D. Čičko)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here