UNHCR: 250.000 sirijskih izbjeglica moglo bi se iduće godine vratiti kući

0
350

Do 250.000 sirijskih izbjeglica moglo bi se vratiti u svoju razrušenu domovinu 2019., dok su mnogi drugi suočeni s problemima vezano uz dokumente i imovinu u čijem rješavanju mora pomoći vlada u Damasku, priopćila je u utorak UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR.

Oko 5,6 milijuna sirijskih izbjeglica ostaje u susjednim zemljama – Turskoj, Libanonu, Jordanu, Egiptu i Iraku, izjavio je direktor UNHCR-a za Bliski istok i sjevernu Afriku Amin Awad.

Među njima je milijun sirijske djece rođene u inozemstvu čije je strane rodne listove vlada Bashara al-Assada pristala priznati, kazao je Awad.

37.000 izbjeglica vratilo se u Siriju ove godine

Oko 37.000 izbjeglica vratilo se u Siriju ove godine, pokazuju UNHCR-ovi podaci. Oni su većinom otišli na područja Deraae, Damaska i Homsa.

“Sada je u velikoj mjeri rat završen. Imamo nekoliko džepova (u kojima vladaju neprijateljstva), uključujući Idlib, i kao što znate tamo je ispregovarano primirje i zona deeskalacije”, rekao je Awad na brifingu za novinare.

“Budući da se situacija u Siriji poboljšava, dio izbjeglica se vraća kući”, kazao je. “Predviđamo da će se u prvoj fazi vratiti do 250.000 Sirijaca 2019. Ta brojka može rasti i padati…”, dodao je.

Najvažnije prepreke za povratak su dokumenti za izbjeglice i njihovu imovinu i kuće, rekao je Anwar.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here