“Under”-prvi europski restoran na morskom dnu

0
1120

U gradiću po imenu Bali, na najjužnijoj tački norveške obale, prvi restoran ispod morske površine je zamislio, potom i projektovao arhitektonski studio “Snøhetta”.

Betonska zgrada, koja izgledom podsjeća na veliki greben, će biti djelimično uronjena u vodu, pa će gosti moći ulaziti u restoran sa kopna, dok su stolovi postavljeni na dnu mora uz panoramski prozor dug 11 metara koji otkriva pogled na podvodni svijet, a osiguravaju mjesto za stotinak ljudi.

Van radnog vremena restoran će funkcionisati i kao istraživački centar, te će ulaz biti dozvoljen timovima i stručnjacima za morsku biologiju. Restoran nosi naziv “Under”, što se može prevesti i kao “čudo”, što će restoran svakako predstavljati svojim gostima.

Tokom vremena, “Under” će se sve savršenije uklapati u okolinu i ekosistem, čemu će doprinijeti i istraživački timovi koji će tamo boraviti. Na isto se mislilo i pri samoj konstrukciji građevine, pa je tako gruba površina zgrade pogodna za prijanjanje dagnji, a tokom vremena će potopljeni monolit postati umjetni greben koji će pročišćavati more, ali i privlačiti dodatne morske organizme. Debela betonska konstrukcija će omogućavati zaštitu od svih vremenskih uslova. Gradnjom restorana počinje 2018, dok se otvaranje očekuje 2019. godine. (N.N.)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here