UN: Moguće da je Izrael počinio zločin protiv čovječnosti

0
269

Istražni tim formiran uz podršku UN saopćio je u četvrtak da su izraelski vojnici svjesno otvarali vatru po civilima i kako je moguće da su počinili zločine protiv čovječnosti tokom gušenja palestinskih demonstracija u pojasu Gaze u prošloj godini kada je ubijeno 189 osoba.

Nezavisna istražna komisija, čiji je mandat odobrilo Vijeće UN-a za ljudska prava, saopćila je da su vojni snajperisti otvarali vatru na više od 6.000 ljudi koristeći bojevu municiju kako bi odvratili demonstrante od ograde koja se nalazi na granici palestinske enklave i Izraela.

Komisija navodi u svom izvještaju objavljenom danas da su civili koji “nisu predstavljali trenutnu prijetnju” među ubijenima i ranjenima. Komisija je priznala da je značajan nivo nasilja bio prisutan u protestima ali naglašava da to nije preraslo u borbenu kampanju, praktično odbacujući izraelske optužbe o “terorističkim aktivnostima” oružanih palestinskih grupa.

U izvještaju se također kritikuje Hamas, koji upravlja pojasom Gaze, što nije spriječio puštanje zapaljivih zmajeva i balona tokom protesta, prenosi Associated Press.

Izrael odbacio izvještaj UN-a kao ‘teatar apsurda’

Izrael je u četvrtak odbacio kao “teatar apsurda” izvještaj UN-a koji optužuje njegove snage za moguće ratne zločine kada su ubijeni brojni Palestinci tokom protesta kod granice između pojasa Gaze i Izraela u prošloj godini.

Vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Israel Katz navodi u saopćenju da je Vijeće UN-a za ljudska prava “proizvelo još jedan neprijateljski, lažni i iskrivljeni izvještaj protiv države Izrael. Niko ne može negirati Izraelu pravo na samoodbranu i zaštitu svojih građana i granica od nasilnih napada”, prenosi Reuters.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here