Umro Zdravko Tomac

0
126
04.12.2014., Osijek - U dvorani gradske cetvrti Gornji grad u organzaciji osjecko baranjskog HDZ-a organizirano predstavljanje knjiga prof. dr. sc. Zdravka Tomca Crveni predsjednik. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Preminuo je Zdravko Tomac u 83. godini.

Preminuo je jutros u 9 sati u zagrebačkoj bolnici Dubrava nakon kratke i teške bolesti, javio je SBplus.

Tomac je hrvatski političar, nekoć istaknuti član SDP-a čiji je bio saborski zastupnik. Bio je i potpredsjednik sabora te potpredsjednik ratne vlade demokratskog jedinstva.

Počeo od Komunističke partije, bio istaknuti SDP-ovac, a posljednjih desetak godina bio je blizak krajnjoj desnici

Rođen je 24. svibnja 1937. godine u Garčinu nedaleko od Slavonskog Broda.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, na kojem je kasnije bio i redoviti profesor.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politički je počeo djelovati u Komunističkoj partiji, a od 90-ih je član SDP-a. Od samostalnosti Republike Hrvatske bio je potpredsjednik vlade, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednik Županijske skupštine Grada Zagreba, kandidat za predsjednika Republike Hrvatske na izborima 1997. i potpredsjednik SDP-a. Kao saborski zastupnik SDP-a Hrvatske obnašao je dužnost potpredsjednika sabora od 2000. do 2003. godine.

U jesen 2003. godine napustio je SDP i pristupio Forumu hrvatske sloge nakon razmimoilaženja s politikom vodstva SDP-a. U studenome iste godine kandidirao se na parlamentarnim izborima na vlastitoj nezavisnoj listi.

Posljednjih desetak godina je djelovao unutar krajnje desnog političkog spektra pa je tako bio član opskurnih organizacija poput Hrvatskog etičkog sudišta, a bio je i viđeni gost u HDZ-ovim izbornim stožerima.

Bavio se i publicizmom, a pisao je knjige političke i povijesne tematike.(ip,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here