Umro omanski sultan koji je vladao punih 50 godina

0
643

Omanski sultan Kabus bin Said umro je u petak navečer, objavili su jutros državni mediji u Omanu te je u zemlji proglašena trodnevna nacionalna žalost.

Sultan bin Said, koji je umro u dobi od 79 godina, uživao je potporu zapadnih zemalja, a Omanom, zemljom u Perzijskom zaljevu, vladao je punih 50 godina, od 1970. kada je državnim udarom bez krvoprolića došao na njeno čelo uz pomoć bivše kolonijalne sile u Omanu Velike Britanije.

Kabus nije imao djece i nije javno predstavio svoga nasljednika. Prema statutu iz 1996. vladajuća obitelj izabrat će njegova nasljednika u roku od tri dana otkako prijestolje ostane prazno.
image
Qaboos bin Said al Said/EPA

Ako se ne slože, vijeće sastavljeno od vojnih i sigurnosnih dužnosnika, čelnici vrhovnog suda i čelnici dviju savjetodavnih skupština postavit će na vlast osobu čije ime je sultan u tajnosti napisao u zapečaćenom pismu.

Kako su objavili omanski državni mediji, proglašena je trodnevna nacionalna žalost za javni i privatni sektor.

Mediji su također objavili priopćenje da je visoko vojno vijeće Omana pozvalo u subotu vladajuću obitelj da se sastane kako bi izabrala novog vladara nakon smrti sultana bin Saida.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here