Ultraortodoksni Jevreji napali liberalnu grupu jevrejskih žena ispred Zida plača

0
208

Hiljade ultraortodoksnih Jevreja su danas pokušale da spriječe liberalnu grupu jevrejskih žena da se mole ispred Zida plača, što je izazvalo sukob s policijom.

Žene su se okupile da obilježe 30 godina Žena zida, grupe koja teži jednakosti vjeroispovijesti na najsvetijem mjestu na kojem Jevreji mogu da se mole, navodi AP.

Godišnjica se poklopila s Međunarodnim danom žena.

Žene su se obukle u odjeću koju nose vjernici, a ultraortodoksni Jevreji smatraju da se tako mogu odijevati samo muškarci. One su se takođe klatile moleći se dok su ih ultraotodoksni Jevreji muškarci pljuvali, gurali i vrijeđali.

Policija je pokušavala da ih u tome spriječi i uhapšen je jedan mladić jer je napao policajca.

Izraelska vlada je 2017. godine pod pritiskom ultraortodoksnih partija odustala od planova da se odredi dio za molitvu u kojem bi mogli da se mole i muškarci i žene.

Ispred Zida plača (Zapadnog zida kako ga zovu Jevreji) postoji veći dio za molitvu muškaraca i manji za žene.

Izraelski mediji navode da je velika grupa muškaraca došla da podrži žene, uključujući lidere izraelskih Konzervativnih i Reformskih jevrejskih pokreta.

Žene su održale glavnu službu ispred ženskog dijela Zida plača, a onda su krenule u drugi dio da čitaju Toru zajedno s muškarcima koji su došli u znak solidarnosti s njima.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here