Ulična akcija u Sarajevu posvećena migrantima: Boravak na otvorenom postaje sve veći problem

0
349

Povodom međunarodnog dana nenasilja, regionalna inicijativa “Vjernici za mir“ u saradnju sa Centrom za edukaciju i istraživanje “Nahla”, danas su u Sarajevu organizovali uličnu akciju “Nije izbjeglička kriza nego ispit ljudskosti“, javlja Anadolu Agency (AA).

Cilj okupljanja bio je da se “šutnjom koja vrišti“ ukaže na zabrinutost zbog odnosa prema izbjeglicama i migrantima. Naime, “Vjernici za mir“ osjećaju veću odgovornost zbog toga što nacionalizam i populizam često povezuju i opravdavaju vjerničkim identitetom.

“Organizovali smo mirno stajanje uz poruku ‘Nije izbjeglička kriza nego ispit ljudskosti’. Naš cilj je u stvari da pošaljemo poruku koliko je važno da budemo u solidarnosti sa građanima koji su ovih dana na izbjegličkoj ruti, odnosno migrantima koji pristižu u sve većem broju. Vidimo kakvo nam vrijeme dolazi, ljeti su i mogli boraviti vani, ali sada postaje sve veći problem što su ti ljudi na otvorenom i nezbrinuti. Ne postoje politike koje bi odlučivale o tome da oni budu zbrinuti, kako u smislu smještaja, tako i u smislu hrane i svih drugih osnovnih uvjeta koji bi svaki čovjek trebao da ima“, rekla je Amina Šljivo – Bečić, koordinatorica programa za mlade u Centru za edukaciju i istraživanje “Nahla”.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here