Ukupan dug entiteta Republika Srpska je skoro sedam milijardi KM

0
199

Zastupnica Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini RS-a Jelena Trivić danas je, predstavljajući podatke o ukupnom dugu ovog entiteta, te podatke relevatnih institucija u vezi s platama, brojem zaposlenih i ekonomskom stanju u zdravstvu, rekla da je dug samo sedam bolnica sa 140 miliona porastao na 185 miliona KM, što je rast preko 30 posto u samo devet mjeseci.

“Dakle, ne da nisu zaustavili krvarenje zdravstvenog sistema nego je rast još brži”, kazala je ona na konfereciji za novinare u Banjoj Luci.

Objasnila je da je taj bosanskohercegovački entitet prekoračio zakonsku granicu o ukupnom dugovanju: “Ukupan dug nije 5,8 milijardi KM, nego skoro sedam milijardi KM, što je 70 posto BDP-a RS-a, a prema kriteriju iz Zakona o dugu i garancijama, kriterij za ukupan dug je 60 posto. Znači mi prelazimo taj dug uveliko”.

Trivić je ocijenila da je priliv od investicija u RS u iznosu od oko 120 miliona KM na nivou statističke greške.

“Učešće investicija u bruto domaćem proizvodu RS-a je oko 15 posto, a sve ispod 20 posto je katastrofalno”, rekla je Trivić, uporedivši pritom procenat ulaganja u zemljama u okruženju – Albanija 22 posto, Hrvatska 20 posto i Slovenija 21 posto.

Prosječna plata, prema njenim saznanjima, za jun je bila 910 KM uprkos najavljenoj prosječnoj plati od 1.000 KM, a pokrivenost potrošačke korpe u junu bila je ispod 50 odsto.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here