U avionskoj nesreći stradali studenti, profesori, te par koji je namjeravao vjenčanje u Iranu

0
309

Prema preliminarnim procjenama zapadnih obavještajnih agencija, avion ukrajinske aviokompanije koji se danas srušio u Iranu nije oboren projektilom, izjavio je kanadski sigurnosni izvor.

Isti izvor, koji nije želio biti imenovan, rekao je da su agencije izrazile uvjerenje da je avion “Boeing 737” imao tehnički kvar.

Iranski zvaničnici rekli su da su tehnički problemi odgovorni za pad aviona ukrajinske “International Airlines” koji se srušio neposredno po polijetanju sa međunarodnog aerodroma “Imam Khomeini” pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade.

Među 63 kanadske žrtve avionske nesreće su studenti, univerzitetski profesori i porodice.

Prema kanadskim medijima, tridesetak žrtava je s područja Edmontona, glavnog grada države Alberte na zapadu Kanade.

Među njima je par sveučilišnih profesora, Mojgan Daneshmand i Pedram Mousavi, te njihovo dvoje male djece.

“To je strašno, izgubili smo oko jedan posto naše zajednice na tom letu”, rekao je Payman Parseyan, član iranske zajednice koja živi u Edmontonu.

Arash Pourzarabi (26) i Pouneh Gourji (25), studenti informatike na Sveučilištu Alberta, otišli su u Iran kako bi se vjenčali. Bili su u avionu sa četiri člana svoje svadbene povorke i još 24 iranska Kanađanina iz Edmontona, piše Reuters.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da će vlada osigurati da se nesreća detaljno istraži.

Osim Kanađana, na letu 752 Boeinga 737 ukrajinske kompanije International Airlines bilo je 82 Iranaca, jedanaestero Ukrajinaca, od kojih devetero članova posade, desetero Šveđana, četvero Afganistanaca, troje Nijemaca i troje Britanaca.

Avion je posljednje redovno tehničko održavanje prošao 6. januara 2020., objavio je ukrajinski avioprijevoznik na Facebooku. Dodao je da su do daljnjeg suspendirani svi letovi do Teherana.

Međutim, pojedini zapadni mediji naveli su da su sve jače sumnje u procjenu Irana i nezavisni stručnjaci navode da je, najvjerovatnije objašnjenje da je letjelica oborena projektilom.

Ukrajinska ambasada prvobitno je u saopštenju objavila sličan stav koji je kasnije promijenila i navela da će zvanična komisija utvrditi uzrok nesreće.

Ukrajinska kompanija u čijem je vlasništvu bio avion, takođe je odbacila mogućnost tehničkih problema i insistira na tome da je “Boeing 737-800”, koji je bio star tri godine, bio ispravan i da je prije dva dana prošao redovne tehničke provjere.

Iran je saopštio da neće predati crne kutije iz aviona američkom proizvođaču “Boeing”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here