Izdvajamo

Ukrajina je pobijedila, ali gdje će se zapravo održati Pjesma Evrovizije dogodine?

Zelenski je istakao je da će jednog dana učesnici i gosti Evrovizije biti ugošćeni u ukrajinskom gradu Marijupolju, prenosi Gardijan

0
111
Ukrajina je pobijedila nakon glasova publike, a po ocjenama žirija vodila je Velika Britanija (Foto: Eurosong, Internet)

Ukrajina je pobijedila na ovogodišnjoj Pjesmi Evrovizije, a takmičenje je održano u sjenci ruske invazije na Ukrajinu. Neizgovoreno pitanje koje se pojavilo od samog početka takmičenja jeste, da li će ova zemlja moći da bude domaćin sljedećeg proljeća, ako pobijedi. Odmah se postavilo i pitanje koja zemlja bi mogla da zamijeni Ukrajinu i bude domaćin Evrovizije 2023. godine.

Prije ovog događaja, izvori bliski Evropskoj radiodifuznoj uniji, koja organizuje takmičenje, naznačili su da to nije situacija kojoj bi se radovali. Međutim, kada su ukrajinski reperi pobijedili u subotu u Italiji, to pitanje je postala neminovnost o kojoj se mora raspravljati, piše Nova.rs.

Pobjednici Evrovizije 2022, Ukrajina Foto: REUTERS/Yara Nardi

Takmičenje se svake godine održava u zemlji koja je prethodne godine pobijedila. Do sada je Ukrajina bila riješena da se takmičenje održi kod njih slijedeće godine. Poslije emisije, pjevač Kaluškog orkestra Oleh Psiuk je novinarima rekao: „Siguran sam da će slijedeće godine, Ukrajina biti srećna da bude domaćin Evrovizije u novoj, integrisanoj i srećnoj Ukrajini“, prenosi variety.com.

Pobjednici Evrovizije 2022, Ukrajina Foto: REUTERS/Yara Nardi

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je isto istakao u svojoj objavi na društvenim mrežama.

„Naša hrabrost impresionira svijet, naša muzika osvaja Evropu! Slijedeće godine Ukrajina će biti domaćin Evrovizije! Po treći put u svojoj istoriji. I vjerujem – ne posljednji put“, naveo je.

Istakao je da će jednog dana učesnici i gosti Evrovizije biti ugošćeni u ukrajinskom gradu Marijupolju, prenosi Gardijan.

“U slobodnom, mirnom, obnovljenom Marijupolju! Hvala na pobjedi Kaluškog orkesta i svima koji su glasali za nas. Naravno, naš pobjednički akord u borbi sa neprijateljem nije daleko. Slava Ukrajini”, napisao je Zelenski na Facebooku.

Gde će biti takmičenje slijedeće godine?

Zvanično, Evropska radiodifuzna unija se neće oslanjati na to da li će Ukrajina biti u poziciji da bude domaćin slijedeće godine, s obzirom da rat bjesni širom zemlje.

Pobjednici Evrovizije 2022, Ukrajina Foto: REUTERS/Yara Nardi

Tokom konferencije za novinare nakon emisije, izvršni supervizor Evrovizije Martin Osterdal je uručio Oksani Skibinskoj, predstavnici ukrajinske televizije, paket dobrodošlice za Pesmu Evrovizije, koji se uručuje potencijalnoj zemlji domaćinu, kako bi se omogućilo da počne planiranje događaja sljedeće godine.

Na pitanje časopisa variety.com da li je Ukrajina razmotrila koja bi zemlja umjesto nje mogla da organizuje takmičenje, Skibinska je odgovorila: “Stvarno je prerano govoriti o svim ovim detaljima. Naravno, učinit ćemo sve što je moguće da se Pjesma Evrovizije održi u mirnoj Ukrajini”.

Međutim, odluka o domaćinu za 2023. godinu će morati da se donose što prije. Zbog logistike oko događaja, koji zahtijeva da prostor veličine arene, koji mora da bude dostupan za generalne probe i takmičenja, kao i finale – planiranje takmičenja za narednu godinu obično počinje od ljeta.

Ako Ukrajina nije u poziciji da bude domaćin, smatra se da su trenutni favoriti za preuzimanje takmičenja Poljska, koja je ukrajinski susjed i Velika Britanija, koja ima bliske odnose sa Ukrajinom od početka rata.

Predstavnik Velike Britanije je osvojio drugo mjesto na ovogodišnjem takmičenju za Pjesmu Evrovzije, pa je to dodatni razlog da možda upravo ta zemlja organizuje takmičenje slijedeće godine, navodi Nova.rs.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here