Ukinuta prvostepena presuda Mustafi Đeliloviću i drugima za ratne zločine u Hadžićima

0
262

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu Mustafi Đeliloviću i drugima, u kojoj su zbog ratnih zločina osuđeni na ukupno 60 godina zatvora, te je predmet vraćen na ponovno suđenje.

Advokatica Lejla Čović potvrdila je za Klix.ba da je ukinuta prvostepena presuda Đeliloviću i drugima, kazavši da će se pretres sada voditi pred Apelacionim vijećem koje je uvažilo žalbe i ukinulo presudu.

Vijeće koje je ukinulo prvostepenu presudu čine sudije Miloš Babić, kao predsjedavajući, te članovi Vijeća Senadin Bektašević i Tihomir Lukes.

“Uvažena je žalba Tužilaštva BiH i uvažene su žalbe dvije odbrane: Mustafe Đelilovića kojeg zastupa advokatica Vasvije Vidović i Halida Čovića kojeg zastupam ja”, kazala je advokatica Lejla Čović u telefonskoj izjavi za Klix.ba.

Prvostepeno vijeće, kojim je predsjedavala Minka Kreho, proglasilo je u julu prošle godine Đelilovića i druge krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen od maja 1992. do januara 1996. godine.

Bivši predsjednik Skupštine općine Hadžići, te kriznog štaba i ratnog predsjedništva te općine Mustafa Đelilović i komandant Devete brdske brigade Armije BiH Nezir Kazić osuđeni su na po 10 godina zatvora.

Bivši načelnik Stanice javne sigurnosti Hadžići i član kriznog štaba Fadil Čović, te upravnik zatvora “Silos” Bećir Hujić osuđeni su na po osam godina zatvora.

Komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika “Silosa” Halid Čović osuđeni su na po šest godina, dok je upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa” u Zoviku Šerif Mešanović osuđen na sedam godina zatvorske kazne.

Stražar u zatvoru “Silos” Nermin Kalember osuđen je na pet godina zatvora.

(klix)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here