UKC Tuzla: Manje hospitaliziranih, bitno je očuvati osoblje; u Domu zdravlja veliki broj zaraženog osoblja

0
504

Borba sa pandemijom Covida-19 traje nesmanjenom žestinom. Sve je više vijesti o kolapsu zdravstva. Posebno zbog velikog broja zaraženih ili oboljelih zdravstvenih radnika.

Prema nezvaničnim informacijama, u Domu zdravlja je kritična situacija. Među zaraženima su i neke osobe na rukovodnim mjestima, nedostaje medicinskog osoblja, ljekara, osoblja Službe hitne medicinske pomoći…Na popisu zaraženih, prema nezvaničnim izvorima (jer provjeru nije moguće izvršiti s obzirom na teško dostupne telefonske veze) bili su ili su još direktor Doma zdravlja, načelnica Službe hitne medicinske pomoći, više od desetak djelatnika ove službe…

U UKC Tuzla je stanje također zabrinjavajuće. Klinika za infektivne bolesti je puna, kao i Klinika za plućne bolesti u Slavinovićima koja je pretvorena u Covid bolnicu, dok je Fizijatrija u Plavoj bolnici pretvorena i u bolnicu za plućne bolesti.

Prema nezvaničnim podacima sindikata, više od 250 medicinara, tehničara i ljekara je među zaraženima ili na bolovanju. Stanje je jako teško, tako da nije bez razloga generalni direktor UKC-a Tuzla, Vahid Jusufović u izjavi za RTV Slon kazao kako je jako bitno sačuvati postojeći stručni kadar.

Pogledajte i ovo:
Tuzlanski kanton: U posljednja 24 sata 117 novozaraženih koronavirusom

Prema njegovim riječima bilježi se blagi pad hospitaliziranih pacijenata, a obezbijeđeno je dovoljno smještajnih kapaciteta ukoliko dođe do rasta broja zaraženih kojima je neophodno bolničko liječenje.

Možda vas zanima
Obućar napravio anticovid čizme broj 75 koje osiguravaju držanje distance

Veliki je problem što do usluge teško mogu doći pacijenti sa groničnim bolestima koji su upućeni na kontrole u određenom vremenskom periodu. Ipak, u UKC se primaju hitni slučajevi tako da sistem još uvijek funkcioniše, mada na granici izdržljivosti.

Evo šta je Vahid Jusufović izjavio za RTV Slon o stanju u vrijeme pandemije Covida-19.

(TL, RTV Slon, Foto: Arhiva)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here