UEFA: Real, Barcelonu i Juventus izbacuju iz Lige prvaka?

Real, Barcelona i Juventus bi se na eventualnu drastičnu kaznu mogli žaliti Visokom sportskom sudu, a već se zna ko bi zauzeo njihova mjesta

0
259
Hoće li tri velikana ostati bez Lige prvaka iduće sezone? (Foto: Internet)
Evropska nogometna federacija je nakon istrage Etičkog odbora pokrenula disciplinski postupak protiv Reala, Barcelone i Juventusa jer su udruživanjem u svrhu pokretanja Superlige narušili pravila UEFA-e.

Ubrzo nakon objave da je postupak pokrenut brojni španski i italijanski mediji pišu da će UEFA tri kluba izbaciti iz Lige prvaka iduće sezone te ih kazniti visokim novčanim iznosima.

Real, Barcelona i Juventus bi se na takvu kaznu mogli žaliti CAS-u, Visokom sportskom sudu, ali ako bi ta odluka ostala, zna se i ko bi ih zamijenio u Ligi prvaka, objavila je španska radiostanica Cope.

Isti izvor navodi da bi to bili Real Sociedad, Betis i Napoli. Ti klubovi su u španskom i italijanskom prvenstvu sezonu završili odmah “ispod crte”, odnosno četvrtog mjesta, zadnjeg koje vodi u Ligu prvaka.

Podsjećamo, Real, Barcelona i Juventus su jedini preostali od 12 osnivača Superlige, praktično zatvorenog elitističkog takmičenja 20 klubova, koje bi, da je zaživjelo, uništilo UEFA-inu Ligu prvaka.

Međutim, prije mjesec dana ekspresno je propalo, samo dva dana nakon objave. Toliko je trebalo da ga napusti pola klubova, odnosni svi engleski osnivači. Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United i Tottenham povukli su se odmah. Atletico, Milan i Inter to su napravili u dva iduća dana.

Do propasti Superlige bar na neko vrijeme došlo je jer je nakon objave o njenom pokretanju došlo do ogromnog ogorčenja navijača superligaša i svih ostalih klubova, vlada zemalja te UEFA-e i FIFA-e. Zato je devet klubova izašlo iz Superlige i skrušeno se vratilo pod UEFA-ino okrilje.

Međutim, Real, Barcelona i Juventus insistiraju na tome da Superliga nije gotova. Zato im slijedi kazna UEFA-e.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here