U Zagrebu održan prosvjed nekoliko hiljada prosvjetara

0
89

Više tisuća zaposlenih u osnovnom i srednjem školstvu iz svih dijelova Hrvatske okupilo se na velikom prosvjedu na Trgu sv. Marka na simboličan datum 6.11., s obzirom na to da traže povećanje koeficijenta složenosti posla za 6,11 posto.

Devetnaesti dan štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama održan je prosvjed ”6.11. za 6,11 posto” u organizaciji Sindikata hrvatskih učitelja (SHU), Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠ) i Nezavisnog sindikata zaposlenih u znanosti (NSZZ), s obzirom na to da su u paralalenom štrajku podrške i zaposleni na visokim školama i sveučilištima.

Na prosvjedu, koji je započeo okupljanjem ispred Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), pa hodom do Trga sv. Marka, okupilo se nekoliko tisuća sindikalnih članova iz svih dijelova Hrvatske.

Danas štrajkaju učitelji i nastavnici u cijeloj zemlji, dok se prethodnih tjedana, s obzirom da je štrajk započeo 10. listopada, štrajkalo po cirkularnom principu, po pojedinim županijama.

Predsjednik NSZSŠ Branimir Mihalinec poručio je okupljenima na Trgu sv. Marka:

“Naši zahtjevi, koji su pravedni i argumentirani, ujedinili su nas i idemo dalje s istim ciljevima i željama. Jučer su se odškrinula vrata u pregovorima. Naš stav je 6,11 posto. To je poruka Vladi!”

Mihalinec je istaknuo kako je prosvjetarima učinjena nepravda u vrijeme Vlade Zorana Milanovića te dodao kako ova Vlada to stanje nastoji učvrstiti.

“Predsjedniče Vlade, prihvatite li naše zahtjeve, vi ste pobijedili. Pobijedili ste, jer ste osigurali budućnost Hrvatskoj. Ako ne prihvatite naše zahtjeve, vi ste izgubili. Nemojte biti gubitnik, svijet voli pobjednike!”, poručio je Mihalinec.

Uz hrvatske zastavice i kockaste dresove hrvatske reprezentacije, prosvjednici su istaknuli više transparenata. Uz glavni transparent “Zapostavljeno obrazovanje – nepokrenuta Hrvatska”, mogli su se vidjeti poruke: “Divjak i HNS! ne trgujte nastavnicima, mi nismo na prodaju”, “Mi stvaramo, vi rušite”, “Taoci loše politike” itd.

“Zašto moj VSS vrijedi 5.695, a tvoj 22.000 kuna, Plenkoviću”, jedan je od transparenata koji govori o visini prosječne plaće zaposlenih u prosvjeti, a koja iznosi nešto manje od 800 eura.

Također, istaknute su i razlike u koeficijentima prema kojima se obračunava mjesečna plaća, pa tako na jednom od transparenata piše: “Premijer – 7,86, ministar – 6,42, učitelj – 1,325”.

Jučer je održan drugi krug pregovora između sindikalnih predstavnika i Hrvatske vlade, najavljeno je i održavanje sindikalnog referenduma o prijedlozima koje ima Vlada za obustavu štajka, a vođe sindikata su poručili kako sa štrajkom neće prestati dok se dogovor ne postigne.

Sutra se štrajk prosvjetnih radnika održava po cirkularnom principu u dvije hrvatske županije, a zbog izgubljenih sati traže se modaliteti kako bi se izgubljena satnica nadoknadila.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here