U Vučjaku oko 900 migranata, stanje sve neizvjesnije

0
171

Brigu o oko devet stotina migranata na Vučajku vode Crveni križ Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona, koji se uz pomoć donatora trude u ovim hladnijim danima osigurati dva topla obroka, a Civilna zaštita Unsko-sanskog kantona snosi troškove dovoza vode i odvoza smeća.

Sa ulica Bihaća policija i dalje prevozi migranate na Vučjak. Svakodnevno dolaze novi, a građani strahuju s obzirom na to da dolazi zima.

Neuspješni pokušaji, kiša, niske temperature, gladni i žedni, migranti i dalje ne odustaju. Žele doći do svog cilja, ali se opet vrate na Vučjak, koji je svakim danom sve neuslovniji.

Hrvatska policija uzima nam sve, i onda nam to zapale. Ovo mi je četvrti “game” i opet ću probati preći u Hrvatsku – priča migrant iz Pakistana.

– Želim ići u Belgiju, to je moj cilj. Na granici je bilo jako teško, pogotovo na nekim dijelovima granice zbog policije koja nas uhvati, a zatim nam uzmu torbe, novac, a nakon toga nas šalju nazad u ovu državu – kaže migrant iz Afganistana.

Dok se i dalje čeka dogovor predstavnika lokalne i državne vlasti oko lokacije za novi migrantski centar u USK-a van naseljenog mjesta, koji ispunjava i zahtjeve Evropske unije, stanje na Vučjaku je sve neizvjesnije. Svakog dana i migranti i Crveni križ se bore sa sve većim problemima.

– Ovdje je veoma loša situacija jer je prehladno, nemaju ništa za migrante. Nema toelatea, nema vode za piće, a nema ni mjesta za spavanje – navodi migrant iz Pakistana.

– Trudit ćemo se u narednom periodu da uz pomoć donatora obezbijedimo doručak i ručak. Korisitimo sve što imamo resursa da tim ljudimo omogućimo što više možemo – kaže sekretar Crvenog križa Bihać Selam Midžić.

Za sutra je najavljenja prva posjeta ambasadora Johann Sattlera, šefa delegacije EU i specijalnog predstvanika EU u BiH koji će boraviti u Unsko-sanskom kantonu. Očekuje se da će s predstavnicima vlasti ovog kantona razgovarati o lokaciji za novi prihvatni centar.(ftv,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here