U Tuzli umro Vojo Milošević, bivši nogometaš i član uprave Slobode

0
699

Nakon kraće i teške bolesti, u Tuzli je sinoć u 87. godini, preminuo Vojo Milošević, istaknuti privrednik, bivši nogometaš, a poslije član rukovodstva FK Slobode.

Prema saznanjima portala Tuzla LIVE, Milošević je preminuo u UKC Tuzla od posljedica moždanog udara.

Vojo Milošević je u Tuzli završio Mašinsku tehničku školu, kao polaznik prve generacije ove škole, a poslije je uz rad i bavljenje sportom, završio Tehnološki fakultet. Bio je istaknuti privrednik, najduže radeći u kombinatu Sodaso.

U Slobodi je bio član generacije iz pedesetih godina koja je krčila put ka Republičkoj, te poslije Drugoj saveznoj nogometnoj ligi. Bio je napadač i golgeter ekipe koja je nastupala još na starom igralištu, na mjestu sadašnjeg pomoćnog terena stadiona Tušanj.

Tokom brojnih susreta, ispričao je kako je, još dok je bio u vojsci, dobio pismo od političkih autoriteta Tuzle, u kojem su naveli da “čim okonča vojni rok mora doći u Slobodu”.

– U to vrijeme, Sloboda je bila stalna tema i briga ovdašnjih političara, pa su tako vodili računa i da im iz ruku ne ode drugdje dobar igrač, a pogotovo golgeter – dio su sjećanja Voje Miloševića, koji je poslije završetka igračke karijere, dugi niz godina u Slobodi ostao kao član klupskog rukovodstva. U par navrata bio je potpredsjednik kluba.

Za Slobodu je bio vezan do srži. U stvari, do penzionisanja i dok su ga godine služile.

U Slobodi je u godinama pred rat profesionalno igrao i njegov sin Goran, koji sada živi u Švicarskoj, dok je mlađi, Alen, stalno na relakciji Štutgart – Tuzla.

Vojo Milošević nedavno je prisustvovao promociji knjige “100 godina FK Slobode”, autora Almira Šećkanovića i Harisa Šahovića u hotelu “Mellain”. Mada u poznim godinama, bio je vedar, razgovorljiv, izašao je za govornicu i prisjećao se dogodovština iz istorije kluba, za što je dobio gromoglasan aplauz.

Na ovoj svečanosti, sjedio je do legende Slobode, Fahrudina Fake Avdičevića, čiji su životi isprepleteni “crveno-crnom” bojom. Nažalost, u kratkom vremenu napustili su, najprije,  Avdičević, početkom augusta, a sada i Vojo Milošević.

Ostala je praznina u životima svih koji su ih poznavali ili su dijelili životne radosti i muke s njima. Ali, u analima Slobode ostat će obojica upisani kao veliki nogometaši, funkcioneri i dobri ljudi, koji su svaki na svoj način tkali istoriju kluba.

Tačno vrijeme ispraćaja Voje Miloševića još nije poznato i objavit ćemo ga naknadno. (M. Petrović, tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here