U Tuzli prvi put organizovan Advent (Foto)

1
979

U organizaciji Udruženja građana „Venus amica“ večeras je u Tuzli otvoren „Advent 2017“, prva manifestacija ove vrste u ovom dijelu BiH, koja najavljuje dolazak katoličkog blagdana Božića.

Iako je počeo kasnije nego u drugim gradovima, „Advent 2017“ pozdravili su brojni građani Tuzle koji su se večeras u velikom broju okupili na platou ispred hotela „Tuzla“, gdje je u 16 lampionima ukrašenim kućicama izložen bogat asortiman vina, piva, žestokih i slatkih pića, mesnih, proizvoda od bilja, meda, slastica i koješta drugo.

Unatoč hladnoći, plato je bio pun posjetitelja razne životne dobi koji su uz kuhano vino uživali u sjajnoj glazbi najprije orkestra „Balsika“, a potom popularnih muzičara i vokalnih solista Hameta i Neska koji su publiku izazvali na ples i igru.

Ove godine smo u organizaciju Adventa kao vremena došašća krenuli relativno kasno, ali ćemo Tuzlacima i gostima omogućiti da uoči blagdana i poslije, sve do 30. decembra, uživaju u glazbi, bogatoj gastronomskoj ponudi i drugim sadržajima koji će ove dane učiniti ljepšim i zabavnijim. Iduće godine sigurno će Advent trajati mjesec dana i tada će programski sadržaji biti bogatiji – izjavio je za Oliver Jurišić, predsjednik Udruženja „Venus amica“.

Pokrovitelj „Adventa 2017“ je Gradska uprava Tuzla, a organizatori su istakli da je cilj ovog događaja njegovanje pozitivnih vrijednosti ljudskog života, suživot, razumijevanje i međusobno poštovanje.

Iako ovo nije Advent kao u Zagrebu, drago mi je da je organizovan. Jeste hladno, ali se grijemo kuhanim vinom, dobrom muzikom, šalama i razgovorom, a vidite da je plato ispunjen sve poznatim Tuzlacima i njihovim prijateljima. Lijep uvod u praznike koji dolaze – rekao je za portal TuzlaL!VE.ba Vjeko Šuster, poznati Krečanin i djelatnik “Elektroditribucije Tuzla”.

Učešće na „Adventu 2017“ uzelo je više poznatih vinarija, destilerija žestokih pića, mesnih industrija, proizvođača sira, piva i slatkiša iz oba bh entiteta, a za iduću godinu najavljen je dolazak i firmi iz Srbije i Hrvatske.

Čaša kuhanog crnog vina je 2 marke, malo pakovanje rakije firme “Monogram” iz Modriče, vlasnika Milana Mišića, košta 3 marke, sendvič je 2 marke, ali ima “robe” i skuplje, pa sve zavisi od toga koliko je dubok čiji džep. Uglavnom svi su se lijepo zabavljali i družili, a to i jeste svrha ovog događaja.

Program „Adventa 2017“ upotpunit će narednih devet dana desetak muzičkih grupa i vokalnih solista. Sutra, recimo, nastupaju “Tuzlanke” i VIS “Retro”.

Program svakog dana počinje u 18, a završava u 23 sata, s tim što će na Badnjak (24. decembra) trajati mnogo duže, rečeno je. (tl, Foto: Miro Petrović)

Download PDF

1 komentar

  1. Sve za pet i pohvalu.
    Jedino je nejasno zbog čega ovoliko zakašnjenje, te prijedlog da ubuduće manifestacija počinje ranije, kako bi zadovoljstvo i ekonomska opravdanost bila veća.
    Inače, došašće ili advent najranije počinje u ovim krajevima, i to 25. 11. (sv. Kata), a završava se 24. 12. na Badnjak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here