U Tuzli promovisano gotovo 1.000 diplomanata i magistranata, većina još nema posao

0
963

Svečana promocija 17. generacije diplomanata i magistranata Univerziteta u Tuzli danas je održana u Univerzitetskoj sportskoj dvorani. Akademska zajednica postala je bogatija za 985 visokoobrazovanih osoba, od kojih većina još uvijek nije dobila priliku za zaposlenje.

Svečani čin dodjele diploma kao kruna na dosadašnji dio školovanja za većinu danas promovisanih diplomanata i magistara predstavlja značajnu i izuzetno bitnu raskrsnicu u životu, s obzirom na to da im je nametnuto pitanje kojim putem krenuti, odnosno da li ostati u BiH bez zaposlenja, ili otići put neke od evropskih zemalja koja bi im mogla ponuditi bolju i sigurniju budućnost.

Diplomantica Medicinskog fakulteta u Tuzli Azra Mujkanović svoje šestogodišnje školovanje završila je u roku. Iako je među istaknutim studentima, priliku za zaposlenje još nije dobila.

“Što se tiče školovanja, fakultet je u potpunosti ispunio moja očekivanja, odnosno sve što su nam profesori pružili na zadovoljavajućem je nivou. Međutim, kanton, ali i država u cijelosti nisu ni najmanje ispunili moja očekivanja. Fakultet sam završila u roku, a da nam je država normalna, nas 17 od 119 studenata bi pozvali i već bi nam omogućili posao”, kaže Mujkanović.

Ova mlada djevojka u BiH ostaje do januara, eventualno februara, jer ako se dotad ne zaposli, definitivno odlazi iz ove zemlje.

“Njemačka nam je svima nekako jedina opcija za početak, tako da ću vjerovatno tamo. Lično, meni se ne ide, ali takva je situacija. Ne možemo se školovati šest godina i na kraju biti bez posla”, navodi Mujkanović.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić prilikom obraćanja prisutnima kazala je da je ovaj svečani događaj od izuzetnog značaja za cijelu akademsku zajednicu, posebno za one koji primaju diplome.

“Većina njih su bachelori i to je važno istaknuti, jer Univerzitet u Tuzli je primjer ustrojavanja Bolonjskog procesa studiranja. Ova svečanost je dokaz da zajednički napori mladih ljudi, ujedinjene snage nas na univerzitetu, uz adekvatno podršku okruženja u kojem živimo i radimo, posebno Vlade TK, donose rezultate kojima se svi možemo ponositi”, naglasila je Hadžigrahić. (Klix, foto: TL))

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here