U Tuzli počeo 24. Ljetni univerzitet

0
341

Manifestacija Ljetni univerzitet – LJUT 2019., čija je ovogodišnja centralna tema “Univerzitet i promocija različitosti identiteta“, počela je danas u Tuzli i okupit će u narednim danima brojne stručnjake i studente iz zemlje i regiona.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić istaknula je da se već 24 godine u Tuzli kroz ovu manifestaciju razvija duh akademizma te razgovara o novim izazovima u visokom obrazovanju.

– Iduće godine slavimo četvrt vijeka Ljetnog univerziteta. Danas smo se okupili s istim onim žarom, istim entuzijazmom kao i naši profesori i studenti 1996. godine. Univerzitet je uvijek bio mjesto na kojem su se sretali ljudi ne samo iz BiH nego i cijele regije. Svi oni makar na kratko u ovih pet dana, koliko traje Ljetni univerzitet, postaju važnim dijelom akademskog prostora – poručila je Hadžigrahić.

Studentica IV godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli Selma Kunić, koja je već nekoliko godina sudionica Ljetnog univerziteta, kaže da ova manifestacija već godinama pokušava osloboditi proces obrazovanja od teških okova formalnosti i vrlo uspješno briše granice između različitih smjerova i zvanja s kojima se susrećemo.

-Svi koji uzmu učešće na Ljetnom univerzitetu, bilo da su studenti ili predavači, imaju priliku iskoračiti iz ustaljene matrice vlastitog razmišljanja i otvoriti se prilici sticanja novih znanja – naglasila je Kunić.

Svim prisutnima obratio se i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, poručivši da znanja i vještine stečene na Ljetnom univerzitetu ostaju studentima mnogo dulje u pamćenju te da upravo ovakve aktivnosti doprinose povezanosti studenata različitih univerziteta.

– Ljetni univerzitet omogućava i profesorima da, oslobođeni redovnih akademskih aktivnosti, mogu dio ljetnog odmora posvetiti volonterskom radu sa studentima o temama od posebnog interesa. Uspjeh Ljetnog univerziteta ogleda se prije svega u tome što okuplja studente i profesore iz cijele BiH, regije i cijelog svijeta – rekao je Suljkanović.

Posebnu ulogu i važnost organizacije Ljetnog univerziteta ove godine ima profesorica Pravnog fakulteta UNTZ Dženeta Omerdić, koja je danas naglasila značaj ovogodišnje teme ove manifestacije koju 24. put organizira Univerzitet u Tuzli.

– Različitost ne smije biti teret ni u porodici, ne smije biti teret u društvenoj zajednici, ne smije biti teret u državi. Različitost posebno ne smije biti teret u akademskoj zajednici, jer zadatak akademske zajednice je da bude integrativni faktor, da usmjerava i podržava sve oblike različitosti koji se pojavljuju unutar same akademske zajednice – ističe Omerdić.

Jaka akademska zajednicu, podvukla je, donosi jaču i širu društvenu zajednicu. Ukoliko nema dvosmjerne komunikacije, niti će šira društvena zajednica ostvariti svoj cilj niti će, dodala je, akademska zajednica maksimalizirati svoja očekivanja.

Ljetni univerzitet traje do 15. juna, a posebna prilika da se ovom događaju svi građani priduže jesu brojne pozorišne predstave, kao i zajednička utrka svih učesnika Ljetnog univerziteta s posebnom porukom o važnosti približavanja različitosti “Zajedno do cilja“.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here