U Tuzli otvorena izložba ‘Tri života Sarajevske hagade’

0
296

“Tri života Sarajevske hagade“, naziv je izložbe koja je upriličena danas u Ateljeu “Ismet Mujezinović“ u Tuzli.

(Foto: Maja Nikolić)

– Ovom izložbom željeli smo približiti Hagadu i dašak historije i misterije ljudima koji možda ne znaju ništa o njoj ili nešto žele saznati. Sama riječ Hagada na hebrejskom znači: govoriti ili pričati. Tu se nalazi skup molitvi koje su se govorile početkom proslave Pesaha. Sarajevska hagada je hebrejski iluminirani rukopis iz sredine 14. stoljeća. Nastala je u Španjolskoj i završila u Sarajevu gdje je pronašla svoj trajni dom. Od Španjolske preko Italije, Hagada je stigla u Sarajevo krajem 19. stoljeća – rekla je načelnica Odjeljenja za arheologiju Zemaljskog muzeja BiH Ana Marić.

Hagade su veoma česte u svijetu jer su dio religijske tradicije Jevreja. Međutim, samo ih je 14 oslikanih, a jedna od njih je u Sarajevu.

– Dakle riječ je o iznimno rijetkim knjigama. Knjiga je nastala u 14. stoljeću, a Zemaljski muzej BiH je knjigu otkupio 1894. godine – kaže Marić.

Izložba “Tri života Sarajevske hagade“ postavljena je u organizaciji Američkog kutka koji djeluje pri Narodnoj univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić“ Tuzla, Američke ambasade u BiH, Zemaljskog muzeja BiH, te Centra za kulturu Tuzla, a bit će otvorena sedam dana. (F, tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here