U Tuzli osnovana stranka Socijaldemokrati BiH, ista lica u novim “dresovima” (Foto)

2
1292

U Kristalnoj dvorani hotela “Tuzla” danas je održana osnivačka skupština nove političke partije – Socijaldemokrata BiH. za predsjednika je izabran Enver Bijedić, “otpadnik” iz SDP-a BiH, donedavno predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a.

Sjedište stranke bit će u Tuzli sa željom da djeluju na teritoriji cijele BiH, a sudeći prema brojnim poznatim likovima iz dosadašnjeg političkog života BiH, reklo bi se da su u pitanju ista lica, ali u novim “dresovima”.

Socijaldemokrati BiH su, kako je istaknuto danas, stranka socijaldemokratskog opredjeljenja, a najavili su da ćer aktivno učestvovati u promjeni stanja u društvu, prije svega u Tuzlanskom kantonu.

“Razlikovat ćemo se po tome da ne želimo bezuspješno kritikovati postojeću vlast koja ne donosi nikakve rezultate. Imali smo mogućnost da poslušamo rukovodstvo SDP-a u Sarajevu ili da se priklonimo željama 50.000 ljudi koji su nama dali glasove na oktobarskim izborima i donijeli nam pobjedu. Odluka je teška, ali istovremeno i lagana te smo se odlučili za glasače i to na način da poslušamo njihove želje tokom predizborne kampanje, a koje želimo ispuniti”, rekao je Bijedić.

On je istakao da nova stranka nije opcija koja će cijepati ljevicu, već će biti inicijatori ujedinjenja ljevice u jednu veliku snažnu političku grupaciju koja treba promijeniti stanje u čitavoj državi.

“Ubjeđeni smo da stanje može promijeniti samo ljevica i ovu zemlju izvesti na pravi put. Naš plan i rad u budućnosti će biti sigurno ulazak u NATO i orijentacija ka Evropskoj uniji, jer samo to garantuje stabilnost i sigurnost građana”, naveo je Bijedić.

U BiH je, inače, registrovano više od 130 političkih subjekata, a jedan od inicijatora za osnivanje SD BiH, Edin Delić, kazao je da ova stranka predstavlja novinu na političkoj sceni.

“Tuzlu vidimo kao kolijevku, epicentar socijaldemokratije i mislim da ona zaslužuje da bude slušana, pitana i na neki način predvodnik tranzicije koja bi vodila ka ostvarenju socijalno-odgovorne i demokratske BiH. Imamo jasno profiliran politički program, svoje boje i simbole i stanovišta smo da nijedna politička partija ne smije podrediti interese države, ekonomije, zapošljavanja i mladih bilo kakvom ideološkom obrascu. Uhvatit ćemo se ukoštac svakom društvenom izazovu koji se pojavi ispred nas”, naglasio je Delić.

Stranka Socijaldemokrati BiH trenutno ima jednog državnog zastupnika, pet zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, jednog u Domu naroda Parlamenta FBiH, dva u Skupštini TK, te skoro 30 općinskih vijećnika.

Na osnivačkoj skupštini Socijaldemokrata BiH prisustvovali su i brojni predstavnici drugih političkih partija medju kojima i Adis Arapović iz Saveza za Bolju budućnost (SBB), Miro Lazović iz Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD) i Dženan Đonlagić iz Demokratske fronte (DF).

Socijaldemokrati BiH od ponedjeljka otvaraju punktove za prijem novih članova, rečeno je. (tl – Foto: Darko Zabuš)

Download PDF

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here