U Tuzli održana osnivačka skupština PDA

1
783

U tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru danas je osnovan Pokret demokratske akcije (PDA), politička stranka koja uglavnom okuplja kadrove koji se nedavno izbačeni iz SDA. Ukoliko je do sada neko i sumnjao ko stoji iz ove stranke danas je postalo jasno da je to projekat Mirsada Kukića, bivšeg predsjednika Kantonalnog odbora SDA TK, koji je odlukom Predsjedništva SDA, prije manje od deset dana, isključen iz ove stranke.

Mirsad Kukić danas se prvi put ukazao na jednom skupu vezanom za PDA, dobio je mjesto u sredini prvog reda, a na kraju Osnivačke slupštine, pozvan je da se priključi članovima stranke na bini. Nakon toga uslijedilo je skandiranje “Kuko, Kuko!”.

Na današnjoj Osnivačkoj skupštini izabrano je Radno predsjedništvo PDA čiji je predsjednik Senad Alić, a članovi su Ibrahim Lapandić, Slavena Vojinović, Mehmed Bajraktarević, Narcisa Šiljegović i Fetah Hujdur. U PDA danas nisu željeli otkriti ko će biti predsjednik stranke.

– Cilj PDA je da položaj Tuzlanskog kantona, odnosno lokalnih zajednica, izjednači sa Kantonom Sarajevo. Želimo graditi društvo u kojem nema povlaštenih pojedinaca i zajednica. Zato smo osnivačku skupštinu došli održati u Tuzlanskom kantonu, koji najbolje zna šta znači biti pastorče enititeske i državnih vlasti. Imamo kandidate za sve nivoe vlasti, osim za Predsjedništvo BiH, gdje ćemo podržati kandidata u dogovoru s koalicionim partnerima – rekao je u svom govoru Senad Alić.

Inače, verifikaciona komisija saopćila je da su na današnjoj Osnivačkoj skupštini bilo prisutno 2.778 delegata.

– Ovo nije seljačka stranka i nije ovo lokalna stranka. Nije ovo stranka samo kantonalnog nivoa, sad je pričao gospodin iz Podrinja. Već smo zaživjeli u Podrinju zaživjet ćemo na području čitave BiH i ja mislim da je pokret, ova sitna ćelija, okidač pokreta, građanskog, demokratskog saveza. Uspjet ćemo zahvaljujući mladim ljudima kojima ćemo dati prostor za rad i mudrosti ovih starijih da obezbijedimo ravnomjeran razvoj kantona i države i svima bolju budućnost – rekla je Munevera Bećarević, članica Inicijativnog odbora za osnivanje PDA.

 

Aktuelni premijer TK Jakub Suljaković rekao je na početku govora da ima tremu, jer nikada nije govorio pred većim skupom.

– Želja ljudi oko PDA je politička i ekonomska stabilnost TK, ali i cijele BiH. Cilj na predstojećim izborima je da pobijedimo na području TK i postanemo značajan faktor na nivou FBiH i države – rekao je, između ostalog, Jakub Suljkanović.

Sve govornike Mirsad Kukić propratio je žvačući žvakaću gumu, ali se okupljenima nije obraćao. (nn)

Download PDF

1 komentar

  1. “PDA”-BANOVIĆI

    Mi smo apsolutno sadomazohističko i do krajnosti razrušeno političko društvo: nekolicina ruralnih polupismenih marginalaca, seoskih bitangi i šačica sramotnog akademskog šljama najgore vrste neformalno pučistički preuzme vlast u TK a naknadno formira političku stranku kao nusprodukt prethodnog. Usput direktno preuzme 350 miliona KM budžeta i indirektno najmanje još toliku vrijednost fondova itd.
    I nakon svega”pojeo vuk magarca”. Zastrašujući fijasko pameti i prijeteći trijumf primitivizma i gluposti, bez presedana. Baš se urušava stvarnost i ovo malo preostale, glumljene normalnosti u bezdan antipolitičke nekrofilije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here