U Tuzli održana javna debata na temu sprečavanja trgovine djecom (Foto)

0
429

U organizaciji Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“, u tuzlanskom centru „Dramar“ održana je javna debata na temu: „Djeca u pokretu, djeca bez pratnje – Reaguj i spriječi trgovinu djecom“, upriličena u povodu 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Osim nevladinih organizacija koje se bave ovom problematikom, sudjelovali su predstavnici MUP-a TK, Centra za socijalni rad Tuzla i Službe za poslove sa strancima.

– Zajedno sa UG „Zemlja djece“, a uz podršku mreže organizacija za borbu protiv trgovine ljudima, danas smo najprije organizirali uličnu akciju „Djeca bez pratnje, djeca u riziku“, čiji je cilj da podignemo svijest građana da reaguju i prijave slučajeve trgovine ljudima. Svjesni smo činjenice da je BiH u posljednje vrijeme tranzitna zemlja, kada su u pitanju migracije, i samim tim povećan je rizik od opasnoti od krijumčarenja i trgovine ljudima. Želimo senzibilirati naše građane da ih informišemo i da obrate pažnju na djecu u riziku, da vide da su ovdje na ulici danas lutke, a da sutra mogu biti naša djeca i da ih trebamo na svaki način zaštititi – izjavila je za Fenu Larisa Kovačević, predsjednica Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“.

Kako bi se što više govorilo o ovoj tematici i kako bi se usaglasili statistički podaci, kaže Kovačević, Udruženje je danas u „5 do 12“ organizovalo javnu debatu na kojoj će učesnici zajednički usvojili određene zaključke i usmjerili dalje aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima.

– Kada je u pitanju trgovina ljudima, podaci nevladinog sektora uveliko se razlikuju od podataka vladinih institucija. Prema našim podacima u zadnjih šest godina bilo je oko 120 slučajeva trgovine ljudima dok službeni podaci ministarstva unutarnjih poslova TK govore o samo dva slučaja – istakla je Kovačević.

Predstavnik MUP-a TK, Izudin Šarić, ponovio je da su, prema zvaničnim podacima policije, zabilježena dva slučaja trgovine ljudima, ali za kraći period od onog koje spominju u UG „Bolja budućnost“.

– U 2017. i ovoj godini imamo zabilježena dva slučaja trgovine ljudima i to u vezi sa prosjačenjem. Tu su djeca najranjivija kategorija. MUP TK poduzima sve kako bi se spriječila trgovina ljudima. S tim u vezi je i organiziran ovaj okrugli sto i nadamo se da ćemo uticati na svijest građana da svaki ovakav vid krivičnih djela prijave policiji – rekao je Šarić za Fenu.

Napomenuo je da je 2016. godine na nivou BiH donesen zakon koji reguliše oblast trgovine ljudima, te da je MUP TK sigurno jedno od najažurnijih ministarstava u Federaciji u vezi sa realizacijom spomenutog zakona.

– Zahvaljujući UG „Bolja budućnost“ iz Tuzle danas je okrugli sto posvećen 18. oktobru – Evropskom danu borbe protiv trgovine ljudima. Cilj je ukazati građanima na ozbiljnost ovog problema, pogotovo ovih dana kada je BiH trazitna država za veliki broj migranata, medju kojima je dosta djece, a oni su, svi se slažemo, najranjivija kategorija – naglasio je Šarić. (F, Foto: Miroslav Petrović)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here