U Tuzli održan sastanak SPD-a sa SDBiH koji predvodi Enver Bijedić

1
712

Delegacija Pokreta socijalne pravde i demokracije /Pokret SPD/ koju je predvodio predsjedavajući Predsjedništva Pokreta prof.dr. Ivo Komšić susrela se sa delegacijom inicijativnog odbora Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine /SDBIH/ koju je predvodio predsjednik Enver Bijedić.

Susret delegacija održan je u poslijepodnevnim satima 22. avgusta 2019. godine, u prostorijama SDBIH u Tuzli.

U srdačnoj i prijateljskoj atmosferi usaglašeno je da SDBIH delegira svoje predstavnike u Predsjedništvo društvenog Pokreta SPD, čime će pored predstavnika DF-a, GS-a, članova SDP-a BiH, nevladinih organizacija i pojedinaca, Predsjedništvo Pokreta biti obogaćeno i sa predstavnicima SDBIH.

Kako je istakao Enver Bijedić „Cilj osnivanja SDBIH jeste objedinjavanje stranaka, organizacija i pojedinaca socijaldemokratske provenijencije u jednu snažnu ljevičarsku političku organizaciju, što su i temeljni ciljevi Pokreta SPD. SDBIH u potpunosti podržava ciljeve i intenciju Pokreta SPD, kao društvenu i političku platformu na kojoj će se objedinjavanje obaviti u narednom periodu. Lokalni izbori 2020. godine, biće prilika da se, po modelu koji usaglasimo, predstavimo bosansko-hercegovačkoj javnosti kao snažna alternativa etno-nacionalnim političkim strankama i konceptu koji predugo dominira na bh političkoj sceni. U članstvu SDBIH nalaze se vijećnici i parlamentarci na svim nivoima u BiH, od općinskih/gradskih vijeća, načelnika općina, zastupnika u kantonima, ministara u Vladi Tuzlanskog kantona, zastupnika u Parlamentu FBIH kao i Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine.“

Prof. Komšić upoznao je predstavnike SDBIH sa Prijedlogom sporazuma o objedinjavanju socijaldemokratskih subjekata, i zamolio da SDBIH, nakon osnivačke Skupštine, razmotri ponuđeni dokument, i svakako delegira svoje predstavnike u zajednički radni tim, koji će raditi na izradi modela objedinjavanja.

Konstatirano je da je veliki interes članova SDP-a i za Pokret SPD i za SDBiH, što jasno pokazuje da je objednjivanje socijaldemokrata i socijaldemokratskih subjekata u snažnu i jedinstvenu političku stranku ljevice, put bez alternative.

Inicijativni odbor SDBIH iskoristio je priliku i zamolio profesora Komšića da pozove sve članove Predsjedništva SPD, u kojem se, pored ostalih, nalaze i predsjednik DF-a i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i predsjednik GS Nihad Čolpa, da prisustvuju Osnivačkoj Skupštini SDBIH koja će se održati 7. septembra 2019. godine u Tuzli.

Nakon sastanka delegacije su obišle Tuzlansku kapiju i odali počast ubijenoj mladosti Tuzle i Bosne i Hercegovine.

(vijesti.ba)

Download PDF

1 komentar

  1. Sve sami uhljebi, papci i papani. Ovi koji su bili članovi SDP BiH trebali bi da vrate sve pare koje je SDP uložila u njihovu predizbornu kampanju. Pored toga, oni jesu legitimno izabrani u skupštine kantona, PFBiH i PSBiH, ali nisu legalni zato što su glasove od građana dobili tako što su u kampanji pričali protiv nacionalnih stranaka (primjer Žereta: “SDA je zločinačka organizacija” itd.). Znači, oni su svoje glasače LAGALI i PREVARILI. Slagat će i prevariti OPET.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here