U Tuzli održan miting podrške generalu Dudakoviću i suborcima (Foto)

2
815

Miting podrške bivšem komandantu 5. korpusa Armije BiH, generalu Atifu Dudakoviću i još dvanaestorici njegovih suboraca, nedavno uhapšenih pod sumnjom da su počinili ratni zločin u Krajini, održan je danas na Trgu žrtava Srebrenice u Tuzli, u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja Tuzlanskog kantona.

Skupu je prisustvovalo oko 200 demobilisanih boraca i građana Tuzle, kao i članice UG „Žene Srebrenice“, predstavnici drugih nevladinih organizacija i kantonalnih vlasti.

Generalna poruka s mitinga u Tuzli glasi: „General Dudaković i ostali uhapšeni istinski su heroji i takvi će ostati zauvijek“.

Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja TK naglasio je u govoru da se na ovakav način više nikada ne smiju hapsiti pripadnici Armije BiH, a pogotovo ratni komandanti koji su zaslužni za slobodu koju danas uživaju svi građani BiH.

– Svi časni pripadnici Armije RBiH svakom policajcu u državi, a posebno sudovima, odazvat će se na poziv i odgovoriti im na sva pitanja koja im žele postaviti. Ukoliko se ovakve stvari budu i dalje dešavale, doći ćemo svi pred tužilaštvo i jasno kazati da se oni ne mogu hapsiti kao da su najveći kriminalci na svijetu. To su heroji BiH i ljudi koji zaslužuju da im se stane mirno i oda najveće poštovanje – rekao je Hasanović.

Ratni komandant Četvrte muslimanske slavne brigade Nezim Halilović izrazio je uvjerenje da će se proces generalu Dudakoviću i suborcima voditi u skladu s međunarodnim normama.

– U BiH se zna ko je bio agresor, a ko žrtva. Na sudu će se dokazati da su general Dudaković i ostali uhapšeni nevini. Oni su bili i ostali heroji domovine – smatra Halilović.

Uime Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja TK skupu se obratio predsjednik Edin Hadžimuhamedović, kazavši da niko ne sumnja u Dudakovićevu nevinost. Poznate su njegove zasluge u ratu s agresorom, rekao je, pa je tim više hapšenje 13-orice junaka rata frapiralo sve istinske domoljube, ali i izazvalo osudu nalogodavaca tog hapšenja.

Premijer TK Jakub Suljkanović rekao je da vjeruje u pošten rad pravosudnih institucija.

-General Dudaković i njegovi saborci dokazat će svoju nevinost i častan ratni i komandantski put u odbrani BiH od agresije – poručio je Suljkanović.

Posjećamo, Dudaković i još 12 osoba lišeni su slobode u policijskoj akciji provedenoj u petak, pod sumnjom da su u periodu 1994. i 1995. godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Jučer su svi pušteni da se brane sa slobode.

Delegacije boračkih organizacija i učesnici mitinga položili su cvijeće na spomen obilježje „Kapija“, na mjestu gdje je 25. maja 1992. godine granata ispaljena podno Ozrena u Petrovu, ubila više od 70. mladih Tuzlaka, a skoro 200 teže i lakše ranila. (tl, F, Foto: ekipa portala Tuzlalive.ba)

Download PDF

2 Komentari

  1. Je li ko vidio na skupu Sinana Alića, predsjednika one “dajmilovu” fondacije “Istina, pravda, povjerenje”? Zar njega ne zanima da pomogne heroju većem od Ilije Jurišića, koji se branio da nije učestvovao u komandnim aktivnostima!? Zar nije trebao da se oglasi i povodom hapsenja Dudaka ili on reagira samo kad mu neko uleti lovu poput voštanog Jasmina Imamovića? Sram da ga bude

  2. Ma sram da bude gradonačelnika Imamovića!!!
    Ni on i niko od njegovih pomočnika nije viđen na mitingu!
    Trebao se pojaviti bez obzira što on nije bio u ratu, a naplatio je borački staž. Nije ni njemu bilo lako bježati koritom Jale!!!
    FUJ gradonačelniče!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here