U Tuzli obilježen Dan policije TK – a (Foto)

0
596

Postrojavanjem policije na Trgu slobode počelo je obilježavanje 22. maja – Dana policije. Učesnici su policijske snage ovog kantona, koji su nakon postrojavanja krenuli ka Kapiji, mjestu stradanja 71 mlade osobe.

Odali su počast ubijenima a onda je uslijedio defile policajaca ka zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Na ovom mjestu, ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić izvršio je postrojavanje, te je uslijedilo polaganje cvijeća i vijenaca na Spomen obilježju poginulim pripadnicima policije tokom rata.

”Želim da pripadnicima Uprave policije i MUP-a čestitam 22. maj Dan policije”, riječi su Huseina Topčagića, ministra unutrašnjih poslova TK.

U proteklih godinu dana policija Tuzlanskog kantona ostvarila je dobre rezultate u radu, stoga je stanje sigurnosti i javnog reda i mira na zadovoljavajućem nivou, moglo se čuti i ovog dana.

”Kad su u pitanju izazovi policije, tu je prije svega stanje kriminaliteta, naročito organizovani kriminal nama je još uvijek broj 1. Mi u punom kapacitetu, shodno programskim ciljevima, provodimo planske aktivnosti na borbi protiv svih vidova organizovanog kriminala”, naveo je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

Migrantska kriza za sada ne predstavlja veliki problem za policiju i građane Tuzlanskog kantona, ali bi mogao to postati veliki problem u nekom narednom periodu, navode iz Uprave policije.

Treba reći da je protekla godina bila plodna u nabavci nove opreme za specijalnu policiju i Jedinicu za javni red i mir, što se moglo vidjeti tokom postrojavanja, te je izvršena kupovina novih vozila za što je izdvojeno 400 hiljada KM. Ono čime se još u Ministarstvu mogu pohvatili je rekontrukcija policijskih stanica ili uprava, te nabavka prenosnih radara i nove računarske opreme. Važan segment rada je i razdvajanje Uprave policije od MUP-a kao zasebne cjeline, što će olakšati rad policajcima. Također je, kako kaže ministar, rad bio usmjeren na poboljšanje statusa uposlenika MUP-a.

”U prošloj godini izdvojili smo dodatnih milion i 150 hiljada KM za povećanje plaća policijskim službenicima od čina policijaca do starijeg narednih. U ovoj godini izdvojili smo dodatnih milion i 870 hiljada da bi došli na onih 80 posto od plaće na nivou Federacije”, kaže Topčagić.

Za sada u policijskim upravama i stanicama nedostaje određeni broj policajaca, ali se radi na osposobljavanju novih kadrova.

”Fali nam još 172 uposlenika u Upravi policije. Trenutno na akademiji imamo njih 59, ovih dana ćemo poslati na akademiju dodatnih 80 mladih kadeta”, ističe ministar unutrašnjih poslova TK.

Obilježavanje Dana policije i defile policijaca kroz grad predstavlja pokušaj policijskih snaga da se približe građanima, da se prikaže snaga i ono sa čime ova institucija raspolaže. To je kako kaže Korman, prikazivanje spremnosti policajaca da stanu u zaštitu građana.

”Bez povjerenja građana, jednog zajedničkog uzajamnog djelovanja nama je puno teže da radimo. Percepcija javnosti nije baš naklonjena iz raznoraznih razloga, ne samo kada je u pitanju policija, nego i druge državne institucije i organi”, navodi Korman.

(rtvslon, foto: tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here