U Tuzli obilježavanje Evropskog dana parkova

Ovaj datum u Tuzli obilježit će grupa građana u prvoj tuzlanskoj zelenoj bašti na krovu zgrade, Eko-zeleni i Dom penzionera

0
397
Zelena basta na krovu zgrade u Ul. ZAVNOBiH-a 7 u Tuzli (Foto: Ahiva)

Evropski dan parkova obilježava se od 1999. godine kao inicijativa Federacije nacionalnih parkova Evrope, u znak sjećanja na 24.maj 1909. kada je u Švedskoj proglašeno prvih devet nacionalnih parkova u Evropi.

Ovaj datum u Tuzli obilježit će neformalna grupa građana u ul.ZAVNOBiH-a br.7, u prvoj tuzlanskoj zelenoj bašti na krovu zgrade.

“Iako je osmišljen za podizanje javne svijesti o važnosti zaštićenih područja ove godine želja nam je da promoviramo i afirmiramo projekte pretvaranja naših zapuštenih krovova zgrada u mini parkove i zelene bašte. Stoga smo ove godine obilježavanje ovog datuma upriličili baš na jednoj takvoj adresi”, obavijestili su iz ove neformalne grupe građana.

Taj događaj upriličit će 24.maja, u Ul. ZAVNOBiH-a br.7 na IX spratu, u prostoru „Zelene bašte“ (zgrada iza Gradske uprave) u organizaciji stanara spomenute zgrade i Ekološkog saveza „Eko-Zeleni“ TK sa početkom u 15 sati.

Evropski dan parkova obilježit će “Eko zeleni” Tuzlanskog kantona i u saradnji sa Domom penzionera, 24. maja u 10:30 sati. Kako je najavljeno, upriličit će Ekološku akcija sadnje cvijeća, uz učešće studenata Rudarsko-geološkog i građevinskog fakulteta u Tuzli, te stanara i uposlenika Doma penzionera.

Nakon toga planirana je ekološka debata na temu zaštite prirode, saopćeno je iz Ekološkog saveza “Eko-zeleni” Tuzlanskog kantona.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here