U Tužilaštvu BiH četvorocifren regres

0
281

Koje je anomalije pokazala posljednja finansijska revizija Tužilaštva Bosne i Hercegovine? Dok ova institucija na svojoj web stranici još nije učinila dostupnim informacije o onlajn sistemima i telefonskim linijama za prijavu korupcije, na plate je u 2018. potrošila 10,7 miliona KM.

Regres, mitska nepoznanica za većinu bh. građana, za tužioce je čak četvorocifren. Finansijska revizija Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2018., između ostalog, otkriva da se regresi u Tužilaštvu kreću u rasponu od 300 do 2.240 konvertibilnih maraka, kao i to da je nastavljena praksa netransparentnog zapošljavanja.

Već duži vremenski period u Centru za istraživačko novinarstvo pokušavali su doći do podataka iz imovinskih i finansijskih kartona koje su sudije i tužioci obavezni svake godine predati VSTV-u. No, pitanje imovinskih kartona do danas nije riješeno. U CIN-u su ove godine objavili bazu imovine 29 sudija i tužilaca na osnovu podatka koje su sami prikupili.

I ove godine Tužilaštvo je odbilo CIN-u dati podatke o platama i naknadama tužilaca. No, netrasparentnost ove instuticije ne odnosi se samo na pitanje plata i naknada, već generalno na njihov rad. Tužilaštvo se oglušilo i na naša pitanja o nepravilnostima koje proizilaze iz posljednjeg revizijskog izvještaja.(bhrt,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here