U toku čišćenje i zatvaranje kampa Vučjak

0
233

Oko 700 migranata koji su u prethodnom periodu boravili u kampu na Vučjaku, jučer je autobusima izmješteno u prihvatne centre Ušivak i Blažuj u Sarajevu.

Postupak izmještanja protekao je bez ijednog incidenta, a uspješno su ga realizirali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP-a USK), volonteri kantonalne i gradske organizacije Crvenog križa, medicinski timovi Doma zdravlja Bihać, Služba za poslove sa strancima u BiH i predstavnici međunarodnih organizacija.

-Sve je urađeno besprijekorno i zato pohvala svima koji su učestvovali u izmještanju ovih ljudi u humanije životne uslove. Ovim smo stvorili preduslove za zatvaranje kampa na Vučjaku, a sada čekamo i definitivno otvaranje Prihvatnog centra Blažuj, kako bismo mogli izmjestiti i oko 500 migranata iz napuštenih objekata, te s gradskih ulica Bihaća – kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Volonteri Crvenog križa od jutros rade na uklanjanju tehničkog materijala u kampu na Vučjaku, dok će javna komunalna preduzeća preuzeti obavezu odvoza otpada i vraćanja lokacije u prijašnje stanje.

-Danas i sutra čistimo, tako da ćemo brzo stvoriti uslove za zatvaranje kampa. Pokupit ćemo iskoristive šatorske konstrukcije, dok ćemo sav otpad sortirati i prevesti na deponiju – istakao je sekretar Crvenog križa Grada Bihaća Selam Midžić.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić napomenuo je da će se u narednom periodu pokušati kontrolisati smještajni kapaciteti na području kantona, koji ne bi smjeli nadmašiti brojku od 3.200 mjesta u četiri postojeća privremena prihvatna kampa.

-To je neka brojka s kojom se možemo nositi i koju možemo držati pod kontrolom. Na osnovu prijašnjih dogovora u Biri bi trebalo biti smješteno najviše 1.500 ljudi, Miralu 700, Borićima 580 i Sedri 420. Skoro da su svi ovi kapaciteti trenutno nadmašeni, što nije nikakvo iznenađenje, jer je samo u ovoj godini u Unsko-sanskom kantonu evidentirano oko 44.000 migranata – dodao je kantonalni ministar Kljajić.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike USK potvrđeno je i kako je lokaciju nekadašnjeg kampa na Vučjaku obišao i protuepidemiološki tim Zavoda za javno zdravstvo, koji je naložio čišćenje čvrstog i tečnog materijala, dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju lokacije i završno nasipanje terena. (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here