U OŠ Tušanj realizovan projekat „Veseli plato škole“

0
890

Školsko dvorište Osnovne škole Tušanj uljepšano je kreativnim crtežima i tzv. školicama koje su u šarenim bojama naslikane u jednom dijelu školskog dvorišta, koje je dobilo naziv „Veseli plato škole“ . Riječ je zapravo o projektu kojem je cilj animiranje za nastavne i vannastavme aktivnosti najmlađih učenika, ali i lakše usvajanje novih znanja u zanimljivom i djeci prilagođenom ambijentu.

„Dakle veselo plato škole su oslikani dijelovi. Gdje djeca kroz igru mogu da razvijaju svoju motoriku i mogu da uče slova, brojeve rimske brojeve da igraju školice, i kada dolaze u školu da im taj plato i prilaz školi izgleda zanimljivo i veselo, obzirom da je to sve u bojama.“ kazala je Zinaida Čolić Ćatić, pedagogica u OŠ Tušanj.

Veliki doprinos u realizaciji ovog projekta imalo je Vijeće roditelja. Defektologica škole, Zana Delić istakla je da je ovaj plato od posebnog značaja posebno za učenike sa poteškoćama, a akcenat je stavila na učenike sa oštećenim čulom sluha, koji svo gradivo usvajaju putem vizuelnog kanala.

„ Njima će to svakako doprinjeti u usvajanju gradiva ali oni će zajedno imati mogućnost da svojim vršnjacima provode to vrijeme u školskom dvorištu i na takav način obogate, ali i olakšaju usvajanje određenog gradiva.“ istakla je Zana Delić, defektologica u OŠ Tušanj.

Današnju svečanost upotpunile su i Igre bez granica- malo takmičanje sportske spretnosti nešto starijih osnovaca, a najzaslužnijim donatorima uručene su i zahvalnice. I osim što je škola na sasvim nov način kreativno oživjela dvorište, ovaj kutak uz lijepo vrijeme, zasigurno će biti nesvakidašnji metodološki poligon za usvajanje novih znanja, ali i uređeno mjesto za odmor osnovaca.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here