U Njemačkoj raste broj novozaraženih, 97 posto je delta soj

Ako se promatra samo populacija od 20 do 24 godine, u njoj se tjedni indeks novozaraženih popeo već na 49, tvrde stručnjaci

0
295
Uvelikom broju zaraženih u pitanju je delta soj (Foto: DW)

Broj novozaraženih u Njemačkoj je počeo rasti ranije nego u ljeto 2020., a i porast je mnogo brži, upozorava Institut Robert Koch.

Doduše, apsolutne brojke još uvijek nisu toliko visoke: tjedni indeks novozaraženih je za cijelu zemlju porastao na 20.4, dok je još prije tjedan dana bio na 16.5 novozaraženih na 100.000 stanovnika u proteklih sedam dana.

No u infektološkom institutu su zabrinuti jer je samo u posljednja 24 sata bilo 3448 pozitivnih slučajeva zaraze, a još 24 smrtna slučaja se evidentira kao posljedicu ove pandemije, piše Deutsche Welle, a prenosi Index.hr.

Riječ je gotovo isključivo – u 97% slučajeva – o delta soju virusa korone: ostalo je “stari” oblik virusa B.1.1.7, dok takozvani lambda soj u Njemačkoj ne igra nikakvu ulogu. Isto tako, infektolozi moraju utvrditi kako se zaraza osobito širi među mlađom populacijom. Ako se promatra samo populacija od 20 do 24 godine, u njoj se tjedni indeks novozaraženih popeo već na 49.

“Trenutni rast broja zaraženih se prije svega može primijetiti kod osoba od 10 do 34 godine, iako se ta tendencija može primijetiti i u skupini osoba do 49 godina”, piše u priopćenju Instituta Robert Koch. Kod osoba starijih od 55 godina indeks novozaraženih je manji od 10, iako i tu ima manjih promjena.

Infektološki institut sve teže može utvrditi izvor zaraze: u 42% slučajeva koji su se pojavili proteklog tjedna nema nikakvih informacija o tome jesu li se te osobe zarazile u inozemstvu.

No uvoz virusa je od daleko manjeg značaja nego što se to možda misli: od oko 5000 slučajeva zaraze od 5. srpnja pa do početka kolovoza jest bilo turista koji su se vratili s odmora, prije svega iz Španjolske, a mnogo manje slučajeva je zabilježeno kod povratnika iz Turske i iz Hrvatske. No u samoj Njemačkoj je bilo četiri puta više slučajeva iz domaćih žarišta.

Institut Robert Koch ovo upozorenje izriče kao poziv za intenziviranje napora u cijepljenju. Još jednom ponavlja kako je potrebno 88% stanovništva mlađeg od 59 godina imunizirati kako bi se postigla kolektivna otpornost. Trenutno je 62.2% građana ove zemlje primilo barem prvu dozu, ali i taj broj raste sve sporije.

No slično kao u Velikoj Britaniji, gdje se zbog delta soja virusa opet očekivao kolaps sustava zdravstvene zaštite i pretrpanost odjela za intenzivnu skrb, to se nije dogodilo ni u Velikoj Britaniji niti se događa u Njemačkoj: popunjenost kreveta je tu još uvijek na niskoj razini, a stručnjaci su uvjereni kako je i to posljedica cijepljenja. (DW)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here