U Mađarskoj se pojavila afrička svinjska kuga, u Hrvatskoj u pripravnosti sve službe

0
619

Iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske su izvijestili kako su u na snazi pojačane biosigurnosne mjere zbog afričke svinjske kuge u Mađarskoj.

Afrička svinjska kuga je virusna bolest svinja koja nije opasna za ljude ni za druge životinje. Bolest se obično na svinje prenosi kontaktom sa zaraženom divljom svinjom, najčešće slinom.

Eutanazija svinja u Mađarskoj

Bolest se prošle sedmice pojavila kod divljih svinja na sjeveru Mađarske na granici sa Slovačkom. Mađarska je odmah, prema EU pravilima, zabranila promet svinja u zonama zaraze dok se ne iskorijeni bolest i spriječi njezino širenje. Eutanazija svinja u Mađarskoj provodi se u krugu od 10 kilometara od zaraženih farmi.

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede Hrvatske provodi pojačane kontrole držanja svinja u zatvorenim prostorima kako bi se spriječio kontakt s divljim svinjama. Svinje se moraju držati u zatvorenom i ograđenom prostoru kako ne bi došle u kontakt s divljima svinjama.

Afrička svinjska kuga (ASK) je vrlo kontagiozna virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može doseći i 100%. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje.

Uzročnik bolesti je DNA virus s ovojnicom koji spada u rod Asfivirusa iz porodice Asfarviridae i ne postoji cjepivo. ASK se iskorjenjuje u uzgojima domaćih svinja usmrćivanjem svinja na zaraženom gospodarstvu, a u krugu od 3 i 10 km uspostavljaju se vrlo rigorozne mjere poput zabrane prometa u najkraćem trajanju od 45 dana. U divljih svinja bolest je vrlo teško iskorijeniti. ASK je 2014. godine potvrđena i na području Europske Unije (EU), u Litvi, te se širi na područje Latvije, Estonije, Poljske, a sekvenciranje virusa potvrdilo je da se radi o istom soju virusa koji cirkulira na području Rusije i Bjelorusije. ASK je potvrđena u divljih svinja u Češkoj, a zatim i u Rumunjskoj u 2 nekomercijalna uzgoja domaćih svinja neposredno uz granicu s Mađarskom.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here