U Lukavcu uhapšen predsjednik NO GIKIL-a , milijarder, Pramod Mittal

0
322

Predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a Pramod Mittal, član Nadzornog odbora Razib Dash i direktor ove kompanije Paramesh Bhattacharyya uhapšeni su danas u Lukavcu.

Uhapšeni su po naredbi Kantonalnog suda u Tuzli, a policija je tokom hapšenja pretresla sobu u hotelu koji je koristio Mittal, te sobe i stanove koje su koristila druga dvojica uhapšenih.

“Postoje osnovi sumnje da su u periodu od 2003. godine pa na ovamo, počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlaštenja i zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju. Za sada im se na teret stavljaju ova djela koja su izuzetno teška i propisane su najteže kazne do 45 godina zatvora uzimajući u obzir Pramoda Mittala, a za ostale, takođe, visoke kazne”, pojasnio je tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzla Serhatlić.

Istragom je obuhvaćen i prethodni direktor GIKIL-a Debashis Ganguli kao član organizovane kriminalne grupe na čelu s Pramodom Mittalom. Ganguli se nalazi u bjekstvu te je za njim raspisana potjernica. Protiv njega je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona prošle godine otvorilo istragu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo onečišćenja okoliša.

Tužilaštvo je zatražilo mjeru pritvora, ali je Općinski sud u Lukavcu vratio putne isprave Ganguliju, te je on krajem 2018. napustio BiH i postao nedostupan pravosudnim organima.

Tužilaštvo TK-a je početkom ove godine podiglo optužnicu protiv osumnjičenih Debashisa Gangulija kao odgovorne osobe i generalnog direktora u GIKIL-u i pravne osobe GIKIL, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo onečišćenja okoliša.

Osumnjičenima se na teret stavlja propuštanje izvršenja obaveza iz okolinske dozvole Federalnog ministarstva turizma i okoliša, prema kojoj je GIKIL u periodu od pet godina bio dužan izvršiti ulaganja u iznosu od 111 miliona KM u ekološke projekte, a što bi dovelo do prestanka emisije štetnih polutanata u zrak, vodu i tlo.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here