U Kruščici održan protestni skup protiv hidroelektrana

0
493

Stanovnici nekoliko bh. gradova okupili su se danas u Kruščici, općina Vitez, na mirnom protestu solidarnosti s mještanima ovog naselja koji već mjesec i pol protestuju protiv izgradnje mini hidroelektrana na tom području.

I na ovom skupu, mještani Kruščice su poručili investitorima i predstavnicima vlasti da neće dopustiti izgradnju dviju hidroelektrana, koje su planirane na rijeci Kruščici.

– Nećemo odustati… Jedinstveni smo i nećemo dopustiti izgradnju hidroelektrana. Ako centrale ovdje dođu povući će nam i pitku vodu, a ja to ne želim za svoju djeca i unuke – kazala je Ekrema Hurem.

Mirnom prosvjedu mještana Kruščice pridružili su se i članovi Koalicije za zaštitu rijeka BiH, čiji je predstavnik Viktor Bjelić upozorio da je u BiH na djelu ekspanzija u izgradnji mini hidroelektrana, iako su dosadašnja iskustva pokazala da one ne donose korist građanima.

– Do sada nismo vidjeli nijedan pozitivan primjer, odnosno da je neka mini hidroelektrana donijela dobrobiti lokalnoj zajednici i da rijeka nije presušila. Tu nema govora o bilo kakvom održivom razvoju, nego isključivo o privatnom interesu. Svaka hidroelektrana zahtjeva branu koja usporava tok rijeke, dolazi do snižavanja kvalitete vode, odnosno gubitka kisika, a to je mrtva voda – kazao je Bjelić.

Mještani Kruščice poručili su da ne odustaju od borbe protiv izgradnje hidroelektrana, iako ih je prošli mjesec policija spriječila pri blokadi puta izvođačima radova.

– Tražimo da Županijski sud u Novom Travniku zabrani sve radove. Trenutno ih nema, a mi nismo nikoga vrebalno vrijeđali i napadali, nego smo se samo pojavljivali među radnicima i tražili da odustanu od radova – kazao je Đelilović.

Stanovnici Kruščice i danas su zatražili pomoć od nadležnih institucija, uz upozorenje da će hidroelektrane uništiti rijeku, te okolno izletište i njegove turističke potencijale. (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here