U Hrvatskoj vakcinisano oko 46 hiljada ljudi, u svijetu za mjesec i po preminulo oko pola miliona ljudi

0
102
(Foto: Ilustracija, arhiva)

U Hrvatskoj se do ovog vikenda vakcinisalo oko 46 hiljada građana, a kod njih 80 zabilježene su uglavnom blaže nuspojave, izjavila je danas Alemka Markotić, direktorka Klinike za infektivne bolesti ”Dr Fran Mihaljević”.

Ona je potvrdila pojavu teže alergijske reakcije kod jedne osobe i navela da su ljekari spremno “dočekali i riješili” tu situaciju, prenosi portal Index.hr.

Dr Markotić je u Dnevniku HTV izjavila da se nakon druge doze vakcinacije očekuju “neke nuspojave, npr. temperatura i bol ruke”, ali da nisu registrovane opasne nuspojave ni tokom kliničke studije, ni prilikom vakcinacije u zemljama u kojima je vakcinu primio veći broj ljudi.

“Epidemiološka slika je sve bolja, ali pri popuštanju mjera trebalo bi biti oprezan jer se širi i novi soj virusa”, poručila je dr Alemka Markotić.

Za posljednjih šest nedjelja u svijetu je preminulo pola miliona ljudi od posljedica koronavirusa, podaci su koje je objavio Univerzitet Džons Hopkins iz Vašingtona.

Prema istom izvoru, od početka pandemije, za prvih 500.000 žrtava kovida-19 trebalo je da prođe punih šest meseci, prenosi CNN.

U SAD je do sada preminulo 404.218 ljudi, a u Brazilu više od 208 hiljada.

U Indiji i Meksiku je, prema podacima vašingtonskog Univerziteta, od posljedica zaraze korona virusom preminulo više od 100.000 ljudi, a u Velikoj Britaniji 88.590.

Više od 50 hiljada žrtava kovida-19 registrovano je u Italiji, Francuskoj, Rusiji, Iranu i Španiji.

Stope smrtnosti u mnogim zemljama u Evropi i Sjevernoj Americi počele su naglo da rastu u novembru prošle godine. (Agencije)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here